15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

05.08.2022 / 18:11 BiH - Savez logoraša u BiH

Obilježena 30. godišnjica zločina na jami 'Hrstova Glavica'

Obilježena 30. godišnjica zločina na jami 'Hrstova Glavica'
Foto:FENA / Saves logoraša u Bosni i Hercegovini
Savez logoraša u Bosni i Hercegovini upriličio je obilježavanje 30. godišnjice zločina na jami 'Hrastova Glavica' u blizini Sanskog Mosta gdje su pogubljena 124 logoraša, bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, iz prijedorskih logora Omarska i Kereterm.

Po riječima predsjednika Saveza Seida Omerovića, Savez logoraša u Bosni i Hercegovini istrajava u misiji borbe za istinu i pravdu. U tom kontekstu organizirali su i prisustvovali obilježavanju godišnjice zločina počinjenog na jami Hrastova Glavica u blizini Sanskog Mosta gdje su egzekucijom ubijena 124 logoraša iz logora Kereterm i Omarska.

- Logoraši su bili bošnjačke i hrvatske nacionalnosti što nam govori da su ljudi u ta vremena dijelili zajedničku viziju jedinstvene Bosne i Hercegovine, koja se jednom drugom dijelu naroda BiH nije sviđala i poduzimali su određene planske aktivnosti da se uguše ta razmišljanja i te želje da BiH bude uređene i država za sve narode. Snage koje su usmjerene na degradaciju Bosne i Hercegovine djeluju i danas, samo na drugačiji način. Međutim, Savez logoraša u BiH spreman je, svim dozvoljenim sredstvima da brani istinu i pravdu, da surađujemo sa sudskim i tužilačkim organima te da istrajavamo na dobivanju novih podataka i činjenica sa teritorije cijele BiH. U tome prilično dobro uspijevamo, posebno u posljednje dvije godine - naglasio je za Fenu Omerović.

Prirodna jama Hrastova Glavica nalazi se kod sela Podvidača u blizini Sanskog Mosta. Ima izgled neke vrste bunara, zatvorena je željeznom rešetkom i predstavlja svojevrstan pečat na ono što se desilo s nadom da se neće ponoviti. Savez je ranije ogradio to mjesto te postavio spomen-ploče sa imenima i prezimenima 124 logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koji su tokom rata u BiH dovedeni iz logora Omarska i Kreterm i bačeni u tu jamu.

Kako naglašavaju iz Saveza, navedene činjenice poznate su iz izjava preživjelih svjedoka egzekucije u naknadno i potvrđene tokom rada Instituta za traženje nestalih osoba BiH na iskopavanju posmrtnih ostataka.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo