7°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 4°C

08.08.2022 / 10:03 Regija - Ambasada Izraela

Hrvatski prijedlozi izmjena Izbornog zakona su dobrodošli

Hrvatski prijedlozi izmjena Izbornog zakona su dobrodošli
Foto:Ilustracije
Država Izrael pozdravlja nedavne ohrabrujuće akcije koje su poduzele institucije Bosne i Hercegovine u cilju zaštite jevrejske zajednice i njenog položaja u zemlji, saopćeno je u memorandumu Ambasade Izraela za BiH sa sjedištem u Tirani.

Konkretno, rezolucija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH podržala je radnu definiciju termina antisemitizma, koju je odredila Međunarodna alijansa sjećanja na holokaust (IHRA), na inicijativu dopredsedatelja tog doma Dragana Čovića.

Sličnu rezoluciju poduzelo je Predsjedništvo BiH, na inicijativu člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorada Dodika, navodi se u memorandumu.

Odluka Grada Mostara da preimenuje ulice nazvane po imenima članova ustaškog pokreta na inicijativu gradonačelnika Mostara, Marija Kordića i uz podršku presdjednika gradskog vijeća Mostara i predsjednika klubova Srba, Hrvata i Bošnjaka u gradskom vijeću Mostara.

Država Izrael predana je zaštiti sigurnosti, prava i statusa jevrejskih zajednica širom svijeta, među kojima i jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini. Država Izrael podržava nedavne korake koje su poduzele razne institucije Bosne i Hercegovine, koje idu u korist svih njenih građana i njene jevrejske zajednice, I nada se da su ti koraci izražavanje dobrodošlog trenda i da će drugi bh. gradovi i njihovi zvaničnici biti inspirisani tim pozitivnim koracima koje je poduzeo grad Mostar, i da će donijeti pravi izbor kada je riječ o preimenovanjima ulica i javnih ustanova koja nose uvredljiva imena.

Država Izrael podržava Ustav Bosne i Hercegovine, punu ravnopravnost njenih građana i svaku inicijativu koja promovira tu ravnopravnost.

Po tom pitanju, treba ukazati da država Izrael čvrsto vjeruje da su Opći okvirni mirovni sporazum u Bosni i Hercegovini i njegov aneks IV - Ustav Bosne i Hercegovine, uspostavili održiv sistem diobe vlasti izneđu konstitutivnih naroda i njihovih političkih predstavnika.

- Država Izrael čvrsto vjeruje da se to mora poštovati i uzeti u obzir kada se razmatraju rješenja za izborni zakon, koji mora simultano osigurati dva ključna principa - ravnopravnost i nediskriminaciju - navodi se u memorandumu.

Jedan od načina da se održe ti ključni ptincipi, naglašava se u memorandumu, je kroz legitimno predstavljanje, koje je potvrdio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, i bez koga sistem konsocijacijske demokratije ne bi bio ni provodiv ni održiv.

Po tom pitanju, slučaj Sejdić-Finci, kao I ostale peesude Evropskog suda za ljudska prava tek trebaju biti provedene. Nedovoljna provedba ostaje teret za BiH. U tom smislu, spremnost i prijedlozi hrvatske strane o promjenama u izbornom zakobu su dobrodošli, saopćeno je u memorandumu Izraelske ambasade.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo