10°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C

09.08.2022 / 19:24 Politika - Generalni sekratar NATO-a

Stoltenberg: Spremni smo da pojačamo političku i praktičnu podršku BiH

Stoltenberg: Spremni smo da pojačamo političku i praktičnu podršku BiH
Foto:Agencije
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je u intervjuu za podgoričke "Vijesti" da je Bosna i Hercegovina prešla dalek put od konflikata iz 1990-ih godina, ali, nažalost, tenzije ostaju visoke, sa retorikom koja doprinosi podjelama, obustavljenim reformama i stranim akterima koji rade na podrivanju njenog napretka.

Promocija stabilnosti

Pozvao je Rusiju da ima konstruktivnu ulogu na zapadnom Balkanu, iako, kako je naveo, redovno radila suprotno.

- NATO u potpunosti poštuje suvereno pravo zemalja da biraju vlastite političke i bezbjednosne aranžmane. To je osnovni princip evropske bezbjednost. Princip na koji se Rusija takođe obavezala da će poštovati kao dio Helsinškog sporazuma - rekao je.

NATO će, dodaje, nastaviti da promoviše stabilnost, sigurnost i saradnju u regionu kroz partnerstvo sa Bosnom i Hercegovinom, napore svog sjedišta u Sarajevu, svoju podršku operaciji koju u Bosni i Hercegovini prevodi Evrospka unija Eufor Althea, kao dio aranžmana Berlin plus.

- NATO održava politički dijalog na visokom nivou sa Bosnom i Hercegovinom. U maju sam se u Briselu susreo sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem. Ministar odbrane BiH pridružio se našim diskusijama na Samitu u Madridu a nedavno je BiH posjetio predsjedavajući Vojnog komiteta NATO, admiral Rob Bauer. Štaviše, kao što su se lideri NATO dogovorili u Madridu, spremni smo da pojačamo političku i praktičnu podršku partnerima koji se nalaze pod rizikom od ruske agresije, uključujući i BiH - naveo je Stoltenberg.

Upitan je i kako gleda na zapaljivu retoriku od najviših srbijanskih zvaničnika koja se tiče, između ostalog, i koncepta "srpskog sveta"? Primjer toga je aktuelni ministar unutrašnjih poslova, a bivši minister odbrane Aleksandar Vulin.

Dugogodišnji partneri

Kazao je da su NATO i Srbija bliski i dugogodišnji partneri, te da se njihovo parnerstvo zasniva na političkom dijalogu i na praktičnog saradnji, uz puno poštovanje državne politike vojne neutralnosti Srbije.

- Naš politički dijalog se ispoljava na različite načine. Uključuje moje kontakte sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i drugim političkim liderima i regularne interakcije sa srbijanskim kolegama koje imaju moj zamjenik pomoćnika za politička pitanja i bezbjednosnu politiku i šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu. Takođe uključuje dobro uspostavljene odnose između komandanta KFOR-a i srpskog načelnika generalštaba. Takve odnose omogućava konstruktivni duh i uzajmano poštovanje, koji treba da se nastave - naglasio je.

Na pitanje na šta je najponosniji tokom osam godina na čelu NATO-a, rekao je:

- Predvođenje Alijanse od 30 zemalja i milijardu stanovnika je odgovornost koju veoma ozbiljno doživljavam i ostajem 100 posto fokusiran na moj posao generalnog sekretara. U budućnosti će biti vremena za sumiranje rezultata.

(Vijesti.ba)


Izdvajamo