0°C
Mostar 3°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

09.08.2022 / 19:34 Svijet - UNRWA

EU odobrila 261 milion eura za pomoć palestinskim izbjeglicama

EU odobrila 261 milion eura za pomoć palestinskim izbjeglicama
Foto:Agencije
Evropska unija (EU) odobrila je u utorak 261 milion eura za finansiranje Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA).

Evropska komisija je u saopćenju navela da je usvojila trogodišnji doprinos u iznosu od 261 milion eura "kako bi se Agenciji osigurala predvidljiva finansijska sredstva za pružanje osnovnih usluga palestinskim izbjeglicama".

Već dogovorenih 246 miliona eura finansijske pomoći dopunjeno je s još 15 miliona eura kako bi se ublažio utjecaj nesigurnosti hrane pogoršan ratom u Ukrajini, navodi se u saopćenju.

- Naša podrška UNRWA-u ključni je element u našoj strategiji doprinosa promicanju sigurnosti, stabilnosti i razvoja u regiji, što također pomaže da se očuvaju izgledi za održivi mir između Izraelaca i Palestinaca - rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borelj (Josep Borrell).

EU planira u periodu između 2021. i 2024. godine osigurati ukupno 1,15 milijardi eura finansijske pomoći Palestinskoj upravi i UNRWA-u.

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo