10°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 12°C

12.08.2022 / 12:30 Crna hronika - Tužilaštvo BiH

Predložen pritvor za Nedeljka Lubardu i Bojana Roguljića uhapšenima u akciji "Trn"

Predložen pritvor za Nedeljka Lubardu i Bojana Roguljića uhapšenima u akciji "Trn"
Foto:Ilustracije
Nakon što je u prisustvu advokata, ispitao osumnjičene, postupajući tužilac Tužilaštva BiH, uputio je prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje mjere pritvora za dvojicu osumnjičenih koji su lišeni slobode u jučerašnjoj akciji MUP-a RS naziva "Trn" a koja je sprovedena na području Banja Luke, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilac Tužilaštva BiH podnio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene Bojana Roguljića , rođenog 1981. godine u Banja Luci, državljanina BiH i Republike Srbije, i Nedeljka Lubarde , rođenog 1975. godine, državljanina BiH, policijskog službenika, načelnika Jedinice za profesionalne standarde u Službi za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Mjera pritvora zatražena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

- Lica koja su pod istragom u okviru navedenog predmeta, osumnjičena su za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima krijumčarenje lica, pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela, te zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz KZ-a BiH- naveli su iz Tužilaštva.

U okviru istražnih i operativnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da su se, osumnjičeni organizovali radi krijumčarenja sigurnosno interesantne osobe i potraživane međunarodnim potjernicama radi teških krivičnih djela organizirang kriminala u regionu, uključujući i ubistvo. Navedena osoba je prokrijumčarena sa područja EU na područje BiH, nakon čega su joj osumnjičeni nastavili pužati pomoć u skrivanju.

- Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, a Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim policijskim institucijama, nastavlja istragu sa ciljem potpunog rasvjetljavanja i dokumentovanja nezakonitog djelovanja osumnjičenih i izvršenja krivičnih djela u ovom predmetu- navodi se u saopćenju.

(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo