10°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C

24.08.2022 / 21:51 Zanimljivosti - SAD

U presušenom koritu rijeke otkriveni tragovi dinosaura stari 113 miliona godina

U presušenom koritu rijeke otkriveni tragovi dinosaura stari 113 miliona godina
Foto: FENA

U parku Dinosaur Valley (Dolina dinosaura ) u američkoj saveznoj državi Teksas je zbog ekstremnih suša presušila rijeka te su pronađeni tragovi dinosaura procijenjene starosti od oko 113 miliona godina, objavila je uprava parka, prenosi NBC.

- Većina tragova koji su nedavno otkriveni na različitim dijelovima rijeke u parku pripadaju akrokantosauru. Radi se o dinosauru koji je u odrasloj dobi bio visok oko četiri i pol metra, a težak blizu sedam tona - rekla je za NBC glasnogovornica parka Stephanie Salinas Garcia.

Dodala je da su u parku u Glen Roseu u Teksasu pronašli i tragove sauroposeidona, koji bi bio visok oko 18 metara i težio oko 44 tone.

Zbog ekstremnih suša vodostaj velikog broja rijeka u parku je u naglom opadanju. Više od 60 posto teritorije Teksasa prošle sedmice pogodila je suša najintenzivnije kategorije te toplinski valovi.

Pod normalnim vremenskim uslovima tragovi dinosaura u riječnom koritu nalazili bi se pod vodom i bili bi prekriveni sedimentom.

- Uvijek je uzbudljivo pronaći nove tragove dinosaura u parku! - navodi Garcia.

Naučnici navode da će tragovi ipak uskoro ponovno biti prekriveni jer se predviđa kiša.

- Iako će ovi tragovi biti vidljivi kratko vrijeme, jako smo uzbuđeni. Park Dolina dinosaura nastavit će sa zaštitom ovih staza starih 113 miliona godina ne samo za današnje već i za buduće generacije - rekla je Garcia.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo