7°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 7°C

03.09.2022 / 11:16 Kultura - Jasmina Dedić Ibrić

Festival monodrame 'inBox' obojen slatko-gorkom predstavom 'Ich liebe Deutchland

Festival monodrame 'inBox' obojen slatko-gorkom predstavom 'Ich liebe Deutchland
Foto: Festival monodrame 'inBox'
Bosanskohercegovačka glumica Jasmina Dedić Ibrić travničkoj je publici u petak navečer predstavila monodramu "Ich liebe Deutchland" u okviru drugog festivala monodrame "inBox".

Riječ je o komadu koji tematizira pitanje potrage za boljim, sretnijim, dostojanstvenim i pravednijim životom koji je mnogima moguć tek izvan balkanskih granica, priopćili su organizatori.

- Ovo je puno više od monodrame. Naime, u 'Ich liebe Deutchland' se pojavljuje deset likova koji su imali velik utjecaj na prijelomne trenutke u kojima se nalazi glavna junakinja. Predstava publiku tjera i na smijeh i na suze. I zaista, publika je ovdje odradila jako važnu ulogu jer je svojom energijom i posvećenošću nosila i mene i cijelu atmosferu – istaknula je Jasmina Dedić Ibrić.

Organizatori navode kako je publika sinoć bila u potrazi za smijehom i zabavom, ali kako je dobila puno više od toga čime se pokazalo da je moć kazališta "izrazito jaka, a našem društvu itekako potrebna".

Dodaju da su reakcije bile sreća i smijeh, ali i tuga, ljutnja i otvaranje vlastitih rana.

- Ako sam ikako, barem nekim malim dijelom, utjecala na publiku da se zapitamo i još važnije da se pokrenemo kada je u pitanju vječito pitanje u našoj zemlji, a to je hoće li ikada biti drugačije, onda sam i više nego zahvalna i sretna – zaključila je Dedić Ibrić.

Treća večer festivala nastavlja se večeras na platou ispred HKC-a Nova Bila u Travniku, a na scenu dolaze dvije gošće iz Hrvatske.

Tea Šimić predstavit će monodramu "Bukača" koja je nastala po predlošku istoimene knjige bosanskohercegovačke autorice Martine Mlinarević, dok će nakon nje Ecija Ojdanić izvesti predstavu "Vla, vla, vlajaland cabaret", navodi se u priopćenju uz napomenu da program kreće od 20 sati i 30 minuta.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo