0°C
Mostar 5°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 0°C

21.09.2022 / 16:00 Crna hronika - Odavao povjerljive informacije

Predložen pritvor policijskom službeniku koji je koristio Sky

Predložen pritvor policijskom službeniku koji je koristio Sky
Foto: Vijesti.ba
Postupajući tužilac Tužilaštva BiH nakon ispitivanja osumnjičenog uputio je prijedlog pritvora za osumnjičenog Fahrudina Gačanovića, rođenog 1979. godine, zaposlen kao policijski službenik DKPT BiH, ranije zaposlenik SIPA BiH.

Osumnjičeni je pod istragom i osumnjičen je za koruptivno djelovanje i primanje dara ili drugih oblika koristi, od više osoba iz kriminogenih struktura, sa kojima je održavao aktivnu komunikaciju korištenjem Skaj aplikacije, kao i dogovarao dostavljanje kriminogenim osobama, različitih informacija sa oznakom tajnosti iz operacija policijskih agencija, za novčane naknade u iznosima do 1.000 eura.

Na navedeni način, osumnjičeni je za sebe ostvarivao veliku nezakonitu imovinsku korist, a nanosio štetu predmetima u borbi protiv teških oblika organiziranog kriminala, a takođe ugrožavao bezbjednost pravosudnih i policijskih službenika koji rade na predmetima borbe protiv organiziranog kriminala.

Istraga se odnosi na krivična djela primanja dara ili drugog oblika koristi i povreda tajnosti postupka.

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i počiniti novo krivično djelo ili dovršiti započeto.

U odnosu na drugog osumnjičenog koji je lišen slobode po nalogu Tužilaštva BiH u okviru drugog predmeta, osumnjičeni će biti ispitan u popodnevnim satima nakon čega će biti donijeta tužilačka odluka o prijedlogu pritvora, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo