-2°C
Mostar 3°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 3°C

22.09.2022 / 17:49 Svijet - Nakon smrti Mashe Amini

SAD uvele sankcije iranskoj moralnoj policiji zbog zlostavljanja žena

SAD uvele sankcije iranskoj moralnoj policiji zbog zlostavljanja žena
Foto: Ilustracija
Sjedinjene Američke Države su u četvrtak uvele sankcije iranskoj moralnoj policiji, optužujući je za zlostavljanje i nasilje nad Irankama i smatrajući je odgovornom za smrt 22-godišnje Mahse Aminija, koja je umrla u policijskom pritvoru prošle sedmice.

Američko ministarstvo finansija optužilo je moralnu policiju za kršenje prava mirnih demonstranata i saopćilo da je uvelo sankcije za sedam visokih iranskih vojnih i sigurnosnih dužnosnika, uključujući načelnika kopnenih snaga iranske vojske.

- Mahsa Amini je bila hrabra žena čija je smrt u pritvoru moralne policije još jedan čin brutalnosti od strane snaga sigurnosti iranskog režima prema vlastitom narodu - rekla je ministrica financija Janet Yellen u izjavi.

- Najoštrije osuđujemo ovaj nesavjesni čin i pozivamo iransku vladu da okonča svoje nasilje nad ženama i kontinuirano nasilno suzbijanje slobode izražavanja i okupljanja - dodala je.

Demonstranti u Teheranu i drugim iranskim gradovima zapalili su policijske stanice i vozila ranije u četvrtak, dok bijes javnosti zbog smrti djevojke nije pokazivao znakove popuštanja, a snage sigurnosti bile su na udaru.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo