°C
Mostar 9°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

24.09.2022 / 17:31 BiH - Der Standard

Austrijski vojnici bi mogli napustiti BiH u slučaju ruskog veta

Austrijski vojnici bi mogli napustiti BiH u slučaju ruskog veta
Austrijski list Der Standard navodi da je ministrica odbrane Klaudia Tanner (ÖVP) planirala da povuče austrijske vojnike iz Bosne i Hercegovine ...

... u slučaju da ruski predsjednik Vladimir Putin stavi veto na produženje mandata EUFOR-a u zemlji, prenosi N1.

“Međunarodni sukob sa Rusijom mogao bi imati dramatične posljedice po Austriju i vojsku u narednim sedmicama. Postoji rizik od okončanja daleko najvažnije strane misije: učešća u mirovnoj misiji EU u Bosni i Hercegovini pod nazivom Althea”, navodi Der Standard.

Austrija je uključena u misiju u BiH, koja je pod mandatom UN-a, od 2004. godine, uprkos svom neutralnom statusu. List navodi da Austrija ima najveći kontingent trupa među zemljama učesnicama, a čak je i komandovala misijom, posljednji put s general-majorom Antonom Wesselyjem.

Mandat UN-a odjednom više nije rutinska rutinska stvar

Da bi se misija nastavila, mandat joj treba biti produžen u Vijeću sigurnosti UN-a početkom novembra. Der Standard navodi da je to do sada je to bila rutinska stvar “koja se jedva primjećivala”.

“Međutim, rat u Ukrajini i rastući sukob između Rusije i Zapada potpuno su promijenili situaciju”, dodaje se.

Ako Rusija stavi veto na produženje misije na Vijeću sigurnosti UN-a, bila bi izgubljena pravna osnova za tu misiju.

Prema informacijama do kojih su došli novinari lista Der Standard, austrijsko Ministarstvo odbrane je za ovaj slučaj već posebno planiralo izlazak iz misije.

“U ljeto je osoblje ministrice Klaudije Tanner (ÖVP) izradilo “izvještaj o opcijama” u kojem su predstavljeni svi scenariji”, navodi se.

To bi moglo uključiti i napuštanje misije, a iz vojnih izvora je potvrđeno da bi ta opcija bila “teoretski i praktično moguća”. Međutim, dodaje se da bi za to bila potrebna odluka savezne vlade, kao što je to bio slučaj s povlačenjem plavih šlemova sa Golana 2013. godine.

Neutralnoj Austriji potreban mandat UN-a

List navodi da se Vlada i dalje nada da Kremlj neće blokirati mandat UN-a, te da se o ovoj temi fovorilo na marginama 77. Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

“Neki sumnjaju da ruski predsjednik želi unijeti nove nemire i podjele u EU. To bi se lako moglo postići ciljanom destabilizacijom na Balkanu”, navodi list, te dodaje da neki vjeruju da bi Putin mogao postupiti po pozivu člana Predsjeništva BiH Milorada Dodika.

Drugi su stava da Putin neće ići tako daleko “jer bi se vojna operacija mogla nastaviti i bez mandata UN-a, na primjer ako tročlano bosanskohercegovačko Predsjedništvo zatraži pomoć NATO-a, protivno glasanju Dodika”.

Tako nešto, smatraju, ne bi bilo u interesu Republike Srpske, jer bi upravo predstavljalo scenario nakon jugoslovenskih ratova do 2004. godine. Prije misije Althea su međunarodne snage, SFOR, osigurale mir i red pod komandom NATO-a.

“Ukoliko bi se transatlantski savez, kojem pripadaju 23 od 27 država EU, uključio bez mandata UN-a, neutralna Austrija bi imala problem. Bez mandata UN-a dalje učešće bilo bi nezamislivo, a povlačenje austrijskih vojnika bilo bi realno, smatra Ministarstvo odbrane”, navodi Der Standard.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo