1°C
Mostar 5°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 2°C
Bihać 5°C

26.09.2022 / 17:36 Politika - Predsjedništvo BiH

Džaferović zahvalio Bugarskoj za podršku putu BiH ka članstvu u EU i NATO savezu

Džaferović zahvalio Bugarskoj za podršku putu BiH ka članstvu u EU i NATO savezu
Foto: Predsjedništvo BiH
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je ministra odbrane Republike Bugarske Dimitra Stoyanova.

Razgovarano je o bilateralnim odnosima između Bosne i Hercegovine i Bugarske, za koje je istaknuto da su jako dobri i prijateljski.

Razgovarano je o evroatlantskoj perspektivi Bosne i Hercegovine. Predsjedavajući Džaferović je zahvalio Bugarskoj za snažnu podršku putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO savezu.

Tema razgovora je bila misija Althea, a predsjedavajući Džaferović je ocijenio pozitivnim i jako važnim učešće bugarskog kontigenta u okviru ove misije koja je jako bitna za stabilnost i mir u BiH kao i u regiji.

Posebna pažnja posvećena je nadolazećoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj će se voditi rasprava o misiji Althea.

- Predsjedavajući Džaferović je istakao da su međunarodne vojne snage sastavni dio Daytonskog sporazuma, kao i da postoje relevantne i važeće odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine kojima se, bez vremenskih ograničenja, odobrava prisustvo EUFOR-a i NATO snaga u Bosni i Hercegovini u svrhu povođenja vojnih aspekata Daytonskog sporazuma - saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništvo BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo