8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

30.09.2022 / 09:47 Ljepota i Zdravlje - Rak dojke najčešći

Dr. Kraljević: Broj novooboljelih od raka u stalnom porastu

Dr. Kraljević: Broj novooboljelih od raka u stalnom porastu
Foto: FENA

Prema podacima globalne zdravstvene statistike o raku (GLOBOCAN) za 2020. godinu u Bosni i Hercegovini broj novooboljelih od te zloćudne bolesti iznosi je 14.637, kod žena je najučestaliji rak dojke, a procjenjuje se da godišnje u Bosni i Hercegovini rak dojke bude dijagnosticiran kod 1.500 žena.

- Rak dojke je najčešći tumor žena u razvijenim zemljama, kao i u zemljama u razvoju, i čini oko 25 posto tumora kod žena i uzrokuje oko 15 posto smrtnosti - kazala je u razgovoru za Fenu specijalistica onkologije Marija Kraljević, dr. med.

Prema njezinim riječima, u zemljama u razvoju posljednjih godina broj novooboljelih u stalnom je porastu.

- Nažalost za sada ne postoji jedinstveni registar za rak u BiH pa tako ne znamo točan broj oboljelih. Podaci su vrlo decentralizirani s toga ovom prilikom apeliram na važnost implementiranja registra za rak u BiH - istaknula je dr. Kraljević.

Iako su stope smrtnosti i dalje visoke u medicini je napravljen veliki korak naprijed, ocijenila je onkologinja.

- Danas svjedočimo jednoj eri revolucije u onkološkom liječenju, brzom razvoju ciljane terapije koja ima velike uspjehe čak i kod metastaske bolesti, uz odličnu kvalitetu života naših pacijenata te je postignut i zamjetan napredak u liječenju i prognozi bolesnika s ovom bolesti - kazala je Kraljević.

Mamografski pregledi spašavaju živote

Od presudne važnosti za pozitivan ishod bolesti je njezino rano otkrivanje.

- Rano otkrivanje, dijagnosticiranje i liječenje ključ su boljeg ishoda ove bolesti. Budući da će mnoge žene samopregledom otkriti simptome važno je da su svjesne rizika koji nosi ova bolest, odnosno da imaju znanje, vještinu i samopouzdanje da kad primijete bilo kakve promjene na grudima da se nakon toga jave liječniku - poručila je doktorica Kraljević.

Naglasila je kako mamografija smanjuje smrtnost za oko 30 posto i potrebno je da svaka žena napravi prvu sa 40 godina, a s 35 ako ima pozitivnu obiteljsku anamnezu.

Hercegovačko-neretvanska županija, kao prva županija u Federaciji BiH, 2019. godine pokrenula je Županijski program ranog otkrivanja raka dojke u okviru kojeg je za sve žene u dobi od 45 do 69 godine osiguran potpuno besplatan mamografski pregled.

Nedavno je donesena odluka da se taj program nastavi i sljedeće četiri godine.

- Kada su u pitanju rizične skupine, to su žene starije životne dobi, kao i žene s pozitivnom obiteljskom anamnezom. Također, rak dojke je učestaliji kod žena s prekomjernom tjelesnom težinom, kod nerotkinja, kod onih koji su kasnije dobili prvo dijete, koji su koristili neke pripravke hormonski nadomjesne terapije ili oralne kontraceptive - istaknula je Kraljević.

Edukacija i prevencija

Važnu ulogu u borbi protiv raka, dodala je Kraljević, svakako ima edukacija stanovništva.

- Važna je edukacija i podizanje svjesnosti putem različitih kampanja, važne su mjere primarne prevencije raka dojke, a zatim već spomenuta sekundarna prevencija raka dojke, odnosno rano otkrivanje putem redovitih samopregleda, ultrazvučnih pregleda, mamografije i magneta dojke - kazala je Kraljević.

Podcrtala je kako je jako važno pravovremeno dijagnosticiranje i liječenje bolesti, zatim jednak pristup tretmanu ove bolesti i osiguravanje kvalitete život već oboljelih pacijenata.

Dr. Kraljević je istaknula kako raka dojke nisu pošteđeni ni muškarci, iako je taj karcinom relativno rijetka bolest u toj populaciji.

- Kod muškaraca se rak dojke pojavljuje u nekih 1 posto slučajeva, obično oko 60. godine života. Nažalost, muškarci se s ovom bolesti jave u već uznapredovaloj fazi bolesti pa je važno da se radi na podizanju svijesti kod ove populacije i preporučuje se samopregledi barem svaka dva mjeseca - navela je dr. Kraljević.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo