8°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

30.09.2022 / 10:17 Svijet - SAD

Uragan Ian napravio katastrofalnu štetu na Floridi

Uragan Ian napravio katastrofalnu štetu na Floridi
Foto: Vijesti.ba

Katastrofalni razmjeri štete koju je uragan Ian prouzrokovao divljanjem od 150 km/h po Floridi postali su jasniji dok su ekipe za hitne slučajeve spašavale zarobljene stanovnike iz poplavljenih domova, a vlasti su izrazile bojazan od rastućeg broja žrtava.

Dok se Južna Karolina pripremala da Ian ponovno pogodi kopno u petak, ekipe za potragu i spašavanje na jugozapadu Floride provele su stotine misija u područjima koja su bila potopljena olujnim valom nakon jedne od najsnažnijih oluja koja je pogodila Sjedinjene Američke Države.

Budući da je cijela obala Južne Karoline pod upozorenjem na uragan, vozila napuštaju Charleston jer su mnogi poslušali upozorenja dužnosnika da potraže skloništa na uzvišenjima. Izlozi su zaštićeni vrećama s pijeskom kako bi se spriječile visoki nivoi vode u području sklonom plavljenju.

Guverner Floride Ron DeSantis održao je brifing u četvrtak navečer na kojem je rekao da je do sada provedeno najmanje 700 akcija spašavanja, uglavnom zračnim putem, a pomagala je su američka Obalna straža, Nacionalna garda i gradski timovi za potragu i spašavanje.

Predsjednik SAD-a Joe Biden rekao je da bi Ian "mogao biti najsmrtonosniji uragan u historiji Floride", dodajući na poslijepodnevnom brifingu u sjedištu Savezne agencije za upravljanje hitnim situacijama (Fema) da "rani izvještaji govore o onome što bi moglo biti značajan gubitak života".

Lokalni dužnosnici bili su oprezniji. Chris Constance, povjerenik okruga Charlotte, rekao je da zna za šest potvrđenih smrtnih slučajeva, ali nije upoznat s okolnostima. U okrugu Lee, šerif Carmine Marceno rekao je da zna za "otprilike pet smrtnih slučajeva".

Vlasti su potvrdile najmanje jednu smrt u Floridi - 72-godišnjeg muškarca u Deltoni koji je upao u kanal dok je koristio crijevo za pražnjenje bazena po jakoj kiši, saopćio je ured šerifa okruga Volusia. Na Kubi su prijavljena dva smrtna slučaja u oluji.

Ranije tog dana Ian je deklasiran u tropsku oluju dok je kretao preko poluotoka Floride i uronio u Atlantski ocean, ali je ponovno dobio oznaku uragana prve kategorije u ranim večernjim satima dok se okretao prema Južnoj Karolini gdje se očekivao drugi pad u petak ujutro po lokalnom vremenu.

Nacionalni centar za uragane saopćio je da su se do ponoći maksimalni trajni vjetrovi oluje povećali na više od 128 km/h, a guverneri Georgije, Južne Karoline, Sjeverne Karoline i Virginije proglasili su vanredno stanje.

Biden je također proglasio vanredno stanje u Južnoj Karolini, gdje su se neki stanovnici Charlottea odlučili evakuirati u četvrtak poslijepodne, piše The Guardian.(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo