17°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 19°C

04.10.2022 / 09:33 Politika - Parlament FBIH

Sutra vanredna sjednica Predstavničkog doma, zastupnici predložili zakon o minimalnoj plaći

Sutra vanredna sjednica Predstavničkog doma, zastupnici predložili zakon o minimalnoj plaći
Foto: Vijesti.ba

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, u čijem predloženom dnevnom redu je samo jedna tema, Nacrt zakona o minimalnoj plaći u FBiH, sazvana je za sutra u Sarajevu.

Predlagači navedenog akta su 11 zastupničkih klubova u ovom Domu.

Kao razlog su naveli da je na potrebu njegovog donošenja ukazala analiza socijalne situacije i da u Federaciji BiH, institut minimalne odnosno najniže plaće trenutno nije zakonski uređen kao socijalno zaštitni instrument.

Zastupnici su predložili da osnovica za utvrđivanje minimalne plaće bude prosječna bruto plaća u Federaciji BiH iz decembra 2020. od 1.532 KM bruto odnosno 993 KM neto iznosa. Također je predloženo da minimalna bruto plaća za 2022. godinu bude najmanje 85 posto ove osnovice, za 2023. najmanje 90 posto, a za 2024. godinu, najmanje 100 posto osnovice.

Počev od 2025. godine, iznos minimalne plaće bi utvrđivala Vlada Federacije BiH posebnom uredbom, u skladu s ovim zakonom, do kraja januara za tekuću godinu, predlažu zastupnički klubovi.

Federalna vlada je u međuvremenu dala mišljenje na njihov Nacrt zakona.

Pozivajući se na vlastite nadležnosti, Vlada je navela da ne može dati pozitivno mišljenje o predloženoj uspostavi pravnog okvira.

Predmet ovog zakona, odgovorila je Vlada, identičan je predmetu podzakonskog akta za čije je donošenje nadležna ona prema Zakonom o radu koji nalaže da Vlada utvrduje najnižu plaću nakon konsultacija s Ekonomsko-socijalnim vijećem.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će na prijedlog Federalnog ministarstva finansija, u saradnji s Federalnim zavodom za programiranje razvoja, a uz prethodne konsultacije sa Ekonomsko-socijalnim vijećem, u narednom periodu donijeti propis kojim će regulisati metodologiju izračuna i usklađivanja najniže plaće.

Podzakonski akt te vrste je u pripremi, rečeno je iz Vlade.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo