°C
Mostar 9°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

04.10.2022 / 13:32 Fudbal - Ponosan na ekipu

Srna: UEFA nam je pomogla, ali FIFA je uništila Shakhtar!

Srna: UEFA nam je pomogla, ali FIFA je uništila Shakhtar!
Foto: AFP
Ukrajinski Shakhtar u srijedu gostuje prvaku Evrope Real Madridu u okviru trećeg kola Lige prvaka.

Tim iz Donjecka, koji zbog dobro poznatih okolnosti ne igra na svom terenu, već je osvojio četiri boda, slavio je protiv Leipziga u gostima sa 4:1, a potom remizirao u Varšavi sa Celticom (1:1).

U Madridu je i sportski direktor Shakhtara Darijo Srna, što je bio povod za tamošnji sportski list Marcu da sa njim uradi opširan intervju.

“Ponosan sam na ovu ekipu. Oni su za mene heroji. Morali smo da napustimo Donjeck, naš dom, naš stadion, naš sportski grad 2014. godine. Preselili smo u Kijev i, kad smo se prilagodili, započeo je novi rat. Teško je objasniti naš život od tada do danas. Mi smo klub bez sjedišta i to je najbolnije“, započeo je priču Srna, koji je potom nastavio:

“Moja kćerka me zove i kažem joj da sam jedan dan u Kijevu, drugi dan u Londonu. Ponekad se probudim i ni sam ne znam gdje sam.”

U međuvremenu startovao je i šampionat Ukrajine, mečevi se igraju u zapadnom dijelu ove države, između ostalog i u Kijevu.

“Nakon treninga smo se autobusom vozili sedam-osam sati do Poljske jer letovi iz Ukrajine nisu dozvoljeni. Potom smo imali još četiri sata avionom. Imamo komplikovan život, ali ni jedan se igrač nije požalio ili rekao da je umoran. UEFA je preko Čeferina učinila sve što je mogla kako bi pomogla nama i ukrajinskom fudbalu. FIFA nas je, sa druge strane, uništila. Nije nas zaštitila ni u jednom trenutku. Da su Real Madrid, Sevilla, Barcelona ili Bayern bili u našoj situaciji, siguran sam da bi im brzo pomogli“, požalio se Srna, koji je potom nastavio:

“Mi smo ekipa koja je dala mnogo evropskom fudbalu u posljednjih 20 godina. Volio bih da neko iz FIFA-e dođe u Ukrajinu, da bude s nama i da osjeti kako je to živjeti sa sirenama i bombama. Imali smo 14 stranaca čija je tržišna vrijednost bila između 150 i 200 miliona eura, a dozvoljeno im je da odu na pozajmice bez zamrzavanja ugovora. Solomon i Tete imali su još godinu i po ugovora, otišli su u Fulham i Lyon, a kad se vrate, imat će samo još šest mjeseci i moći će da odu besplatno. To je neprihvatljivo.“

Srna je imao poruku za klubove koji su iskoristili trenutnu situaciju da “očerupaju” Shakhtar.

“To je u redu. Život je dug i poput bumeranga je, baciš ga i vrati ti se. Izgubili smo 14 igrača, zadržali tek dva-tri startera od prije godinu dana. Ali, imamo vrlo mladu, sa vrlo ambicioznim trenerom Jovićevićem. Protiv Metalista smo prvi put u 20 godina izveli tim sa 11 Ukrajinaca u početnom sastavu, a 90 posto njih je iz naše Akademije.“


(Vijesti.ba / SK)

Izdvajamo