0°C
Mostar 3°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

06.10.2022 / 20:43 Politika - Šefik Džaferović

Sazrila svijest da približavanje BiH EU znači osnažen mir

Sazrila svijest da približavanje BiH EU znači osnažen mir
Foto: Agencije

Značaj današnjeg samita u Pragu, kao i koncepta Evropske političke zajednice, jeste što učestvuje najširi okvir država evropskog kontinenta.

 Radi se o obliku okrupljavanja u svrhu jedinstvenog odgovora na izazove, u kontekstu opće krize međunarodnih odnosa, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferovića nakon Samita Evropske političke zajednice u Pragu. 

- Evidentno je da neki tradicionalni multilateralni okviri, kao što je Vijeće sigurnosti, ne mogu odgovoriti svim izazovima zbog blokada. Činjenicom da je danas okupljena zajednica, od Ujedinjenog Kraljevstva preko EU i zapadnog Balkana do Turske, zapravo je poslana najsnažnija poruka.

Jako je važno da je Bosna i Hercegovina učestvovala i da su potvrđeni stavovi BiH o Ukrajini, koji su usklađeni sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU. Također, istaknuo sam značaj nastavka evropske i euroatlantske perspektive BiH. Na bilateralnim sastancima istaknuo sam zabrinutost zbog etničkih podjela i tenzija koje je proizvelo nametanje Izbornog zakona - izjavio je Džaferović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Bosni i Hercegovini je, kako je kazao,  potreban mir i stabilnost i  zato je izuzetno važno da bude osiguran nastavak prisustva međunarodne vojne misije u BiH, kao i da BiH dobije kandidatski status.

- Uvjeren sam da je sazrila svijest da je približavanje BiH EU snažan način da se osnaži mir, te se može očekivati ubrzo da će Bosna i Hercegovini dobiti kandidatski status - rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo