0°C
Mostar 3°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

07.10.2022 / 11:56 Regija - Hrvatski premijer

Plenković: Nije se Vučić izborio za odgodu sankcija protiv Rusije

Plenković: Nije se Vučić izborio za odgodu sankcija protiv Rusije
Foto: Vijesti.ba
Čitam gnjusne komentare u srpskim medijima, ne samo u trećerazrednim tabloidima već i u nekim ozbiljnijima - rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Prvo, EU je donijela zajedno, ne Hrvatska, nego svih 27 država članica, paket sankcija prema Rusiji. Srbija nije dokazala ni na koji način da ima bilo kakvu vrstu energetske ugroze ili da uvoz ruske nafte predstavlja zadnju slamku spasa da bi građani Srbije imali benzin. Nemaju niti jednog argumenta.

Drugo, ova odluka nije odgođena, nego stupa na snagu za sve u prosincu. Nije Vučić došao tu i izborio se za odluku, to je nonsens, odluka će stupiti na snagu takva kakva jest na vrijeme.

Poanta je u tome da Srbija može uvesti naftu preko Krka, preko Jadranskog naftovoda, bilo koju naftu osim ruske jer je EU odlučila primijeniti sankcije na uvoz ruske nafte. Ako Srbija može nabaviti naftu koja nije ruska i prerađivati je u pančevskoj rafineriji, gdje je onda problem?" komentirao je danas Plenković pa nastavio:

"Koju je to sankciju Europske unije Srbija primijenila na Rusiju? Neka objave u svim svojim medijima što su oni to učinili da budu konzistentni s politikom sankcija prema Rusiji? Zašto su sankcije tu? Zato jer je Rusija napala Ukrajinu, o čemu mi tu govorimo... Ovdje ispada kao da je Hrvatska sama od sebe smislila sankcije jer nema što drugo raditi osim da napakosti Srbiji, to je smiješno. Uvredljive i bezobrazne teze. Vrlo je važno da se shvati poruka, svatko tko hoće biti u EU, to podrazumijeva i neke pakete sankcija.

Da znamo da pančevska rafinerija ne može nikakvu naftu prerađivati, pa dali bi im ruske koliko im treba. Što bi mi sada trebali? Dati njima rusku iako mogu kupiti i bilo koju drugu naftu, prerađivati je i prodavati svojim građanima."

Sastao se s Orbanom

Plenković je otkrio i kako je pričao s Orbanom oko Ine i Mola te mu rekao da poruči Molu da ovakav sustav upravljanja ne može i neće opstati.


(Vijesti.ba / Index.hr)

Izdvajamo