15°C
Mostar 23°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

19.10.2022 / 14:26 Politika - Košice

Čatar: BiH sama treba odrediti svoj prioritet

Čatar: BiH sama treba odrediti svoj prioritet
Foto: FENA
Jačanje učešća zemalja koje nisu članice Eropske unije, a koje su članice EU strategije za dunavski region, uključujući BiH, bit će jedan od prioriteta predstojećeg predsjedavanja Slovenije.

Slovenija 1. novembra preuzima predsjedavanje, a prema riječima slovenske koordinatorice za tri regionalne makrostrategije Petre Česen Čatar, posebno se želi fokusirati na zemlje kao što su Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Ukrajina i Moldavija da aktivno učestvuju u Dunavskoj strategiji.

- Planiramo konferenciju na početku našeg predsjedavanja, 1. decembra, na kojoj planiramo saslušati probleme s kojima se zemlje koje nisu članice EU suočavaju u učešću u Dunavskoj strategiji - izjavila je ona za Fenu tokom 11. godišnjeg foruma EU strategije za Dunavski region u slovačkom gradu Košice.

Po njenim riječima, ono što BiH treba uraditi jeste da aktivno učestuje u 12 akcionih grupa ove makroregionalne strategije kako bi mogla odlučiti koja je oblast osebno važna za nju.

- Ono što mi možemo učiniti je da imamo neku vrstu jačanja kapaciteta za zemlje koje nisu članice EU - zaključila je Česen Čatar u izjavi za Fenu.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo