1°C
Mostar 5°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 2°C
Bihać 5°C

15.11.2022 / 15:28 Muzika i Film - Bh. rediteljica

Begić: Nadam se da će film 'Balada' uspjeti zaintrigirati gledaoce

Begić: Nadam se da će film 'Balada' uspjeti zaintrigirati gledaoce
Foto: FENA
Rediteljica filma "Balada" Aida Begić kazala je za Fenu uoči početka kino distribucije tog ostvarenja u svim bh. kinima 17. novembra, da je raduje taj trenutak u životu filma jer se oni i prave za publiku.

Nada se da će film uspjeti zaintrigirati gledaoce.

Begić je najavila da neće biti uobičajenih naklona publici nakon projekcije.

- Plan je da u saradnji sa srednjim školama organizujemo razgovore sa učenicima, da fokus bude na mladima. Želim da razgovaramo o filmu, književnosti... - kazala je ova bh. rediteljica.

Film "Balada" svjetsku je premijeru imao na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu gdje je prikazan u Takmičarskog programa igranog filma. On je bosanskohercegovački kandidat u kategoriji Najbolji međunarodni dugometražni film za nagradu Oscar Američke akademije (Academy of Motion Picture Arts and Sciences).

U planu su i prikazivanja te učešća na filmskim festivalima u Grčkoj, Francuskoj, Holandiji, Italiji, Srbiji...

Na nedavno održanom Tuzla Film Festivalu osvojio je nagradu za najbolji film, a nominiran je i za 4. Nagradu arapske kritike za najbolji evropski film. Prikazan je i u službenom programu 63. Thessaloniki International Film Festivala te na Filmskom festivalu u Cottbusu, specijaliziranom za filmove iz istočne i jugoistočne Europe.

"Balada" je priča o Meri (30), neambicioznoj domaćici i majci djevojčice Mile (8), koja se poslije deset godina bračnog života vraća u roditeljsku kuću. Ubrzo nakon povratka, Meri shvaća da je zarobljena u začaranom krugu provincijskih zakona i pravila, kao i u kompleksnim relacijama između ambiciozne majke i razmaženog mlađeg brata. Njena nada da će dobiti skrbništvo nad kćerkom je svakim danom sve manja jer nema priliku da nađe stalni posao. Jedino što je čini sretnom, a zbog čega je svi osuđuju, odlazak je na audiciju za film koji se snima u susjedstvu.

U filmu igraju: Marija Pikić, Jasna Žalica, Slaven Vidak, Enes Kozličić, Lana Stanišić, Milan Tocinovski, Amar Čustović, Davor Golubović, Gaia Tanović

Snimatelj zvuka je Nirvan Imamović, masku i šminku je radila Lamija Hadžihasanović Homarac, kostim Sanja Džeba, scenografiju Emina Kujundžić, dizajn zvuka Igor Čamo, montažu Redžinald Šimek, direktor fotografije je Erol Zubčević.

Film je nastao u produkciji producentske kuće Film House iz Sarajeva, a producenti su Adis Đapo, Aida Begić i Erol Zubčević.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo