4°C
Mostar 6°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

19.11.2022 / 10:43 Ljepota i Zdravlje - prof. dr. Osman Sinanović

Negativan utjecaj na mentalno zdravlje bit će na vrhuncu poslije pandemije

Negativan utjecaj na mentalno zdravlje bit će na vrhuncu poslije pandemije
Foto: Unsplash

Specijalista neuropsihijatrije prof. dr. Osman Sinanović smatra da Bosna i Hercegovina inače ima visok stepen traumatizovanog stanovništva, tako je još od posljednjeg rata, a lošem mentalnom zdravlju (pa i riziku od samoubistava) uz nestabilnu političku situaciju i visok stepen nezaposlenosti dodatno pogoduje i ekonomska kriza izazvana u svijetu.

- Još na početku COVID-19 pandemije uočen je negativan utjecaj na mentalno zdravlje, uključujući samoubilačko ponašanje, sa očekivanjem da će taj utjecaj biti prisutan duže vrijeme i da će dostići vrhunac kasnije od stvarne pandemije - naglasio je za Fenu Sinanović.

Da li imamo povećanu stopu samoubistva teško je, kaže, reći bez sigurnih statističkih podataka kroz neko razdoblje npr. nekoliko godina prije COVID-19 pandemije i tokom pandemije koja još traje.

- Naučne i stručne studije inače pokazuju da je pandemija COVID-19 povezana sa uznemirenošću, anksioznošću, depresijom i nesanicom u općoj populaciji. Psihijatrijska stanja, uključujući poremećaje raspoloženja, anksioznosti, spavanja i upotrebe droga, povezana su sa suicidalnim ponašanjem - naglasio je.

Podsjeća da zdravstvene vlasti i zdravstveni djelatnici moraju usmjeriti više pozornosti na mentalno zdravlje stanovništva, jer poznato je da bez mentalnog zdravlja nema ni zdravlja općenito.

Profesor dr. Sinanović naglašava da, studije u SAD-u, sugeriraju da više od 90 posto žrtava samoubistva ima psihijatrijski poremećaj, a depresija je glavni faktor rizika za samoubistvo, što čini do 60 posto smrtnih slučajeva od samoubistava.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo