0°C
Mostar 3°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

23.11.2022 / 10:58 Zanimljivosti - Njemačka

Keltski zlatnici vrijedni milione eura ukradeni iz muzeja u Bavarskoj

Keltski zlatnici vrijedni milione eura ukradeni iz muzeja u Bavarskoj
Foto: FENA

Lopovi su provalili u muzej u gradu Manchingu u Gornjoj Bavarskoj u Njemačkoj i pobjegli sa zlatnim novcem iz keltskog razdoblja vrijednim nekoliko miliona eura, javlja DW.

Lopovi su u noći na utorak provalili u Muzej Kelta i Rimljana i ukrali zlato, izvijestila je bavarska policija.

Zbirka od 450 zlatnika otkrivena je 1999. godine u Manchingu, gradu u blizini Ingolstadta, a novčići datiraju iz trećeg vijeka prije nove ere.

To je bilo najveće otkriće keltskog zlata u prošlom stoljeću.

Zlatnici su bili izloženi u muzeju od 2006. godine. To je područje nekeda bilo mjesto velikog keltskog naselja poznatog kao Oppidum Manchinga.

Arheolozi nastavljaju aktivno istraživati to područje, a bavarski ured za očuvanje historijskog naslijeđa smatra ga jednim od najvažnijih arheoloških nalazišta sjeverno od Alpa.

Uposlenici u rimsko-keltskom muzeju u tom bavarskom gradu otkrili su da je 450 keltskih novčića u vrijednosti od nekoliko miliona eura opljačkano iz vitrine u utorak ujutru.

Lokalna policija je saopćila da je "razbijena vitrina", iako su istražitelji dali oskudne dodatne naznake o tome ko ili šta bi moglo stajati iza navodne pljačke, prenijela je agencija AFP.

- Gubitak keltskog blaga je katastrofa za našu pokrajinu - rekao je bavarski ministar nauke i umjetnosti Markus Blume. "Kao svjedočanstvo naše historije, ti zlatnici su nezamjenjivi."

Lokalne vlasti su brzo primijetile da je u to vrijeme došlo do prekida telefonskih i internetskih usluga.

Gradonačelnik Herbert Nerb je za njemački list Süddeutsche Zeitung rekao: "Presjekli su komunikacije za cijeli Manching."

- Muzej je lokacija sa visokim stepenom osiguranja. Ali sve veze s policijom bile su u prekidu - dodao je on.

Nerb je rekao da je pljačka 450 zlatnika "potpuna katastrofa" za njegov grad.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo