8°C
Mostar 12°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 10°C
Bihać 7°C

23.11.2022 / 20:27 Kultura - Sarajevo

Predstavljena knjiga 'Islamska zajednica u jugoslovenskom socijalizmu'

Predstavljena knjiga 'Islamska zajednica u jugoslovenskom socijalizmu'
Foto: Preporod.info
Knjiga "Islamska zajednica u jugoslovenskom socijalizmu" autora Amira Duranovića predstavljena je večeras u Bošnjačkom institutu - Fondacija Adila Zulfikarpašića u Sarajevu.

Kako je naveo autor, knjiga predstavlja rezultat dugogodišnjih istraživanja o mjestu i ulozi Islamske zajednice u društveno-političkom životu u Bosni i Hercegovini u jugoslavenskom kontekstu od sredine 50-ih do sredine 70-ih 20-og stoljeća.

- To je vrijeme kada se Jugoslavija transformirala. Unutar jednog takvog konteksta, mene kao autora je zanimalo kako se pozicionirala Islamska zajednica, ali i kako su se promjene reflektirale na odnose države i Islamske zajednice - kazao je autor Duranović.


Autor Amir Duranović

Dodao je da je nekoliko razloga koji su ga ponukali na istraživanje upravo ove teme.

- Dio motivacije je vezan za moj interes prema uopće savremenoj historiji Bosne i Hercegovine i savremenoj historiji Bošnjaka. Druga dimenzija je historiografska, stručna, jer su raniji periodi Islamske zajednice već bili obrađeni. U konačnici, tu je i moja intimna veza prema odnosima unutar Bosne i Hercegovine, koja me je motivirala na jedno ovakvo istraživanje - kazao je Duranović.

O knjizi su govorili prof. dr. Faris Gavrankapetanović, prof. dr. Mirza Sarajkić, prof. dr. Husnija Kamberović, prof. dr. Šaćir Filandra i prof. dr. Adnan Jahić.

- Knjiga pokazuje kako je Islamska zajednica koristila državi i kako je država koristila Islamskoj zajednici. Također, pokazuje jedan sveobuhvatan položaj Islamske zajednice od sredine 50-ih do sredine 70-ih godina, to je ključno vrijeme kada je na čelu Zajednice bio reisul-ulema Kemura. Pokazuje i sve aspekte rada i djelovanja Islamske zajednice, od školstva, do obavlja hadža i nekih vjerskih manifestacija. S tim u vezi, možemo kazati da je značaj knjige višestruk - izjavio je prof. dr. Husnija Kamberović.

Promotori su tokom svojih izlaganja podsjetili na nezamjenjivu ulogu i značaj Islamske zajednice u bosanskohercegovačkom društvu.

Istaknuli su da se spektar tema u knjizi kreće od pitanja značajnih za muslimane kao pojedince do pitanja značajnih za zajednicu vjernika.

Knjiga je objavljena u izdanju Udruženja za modernu historiju Sarajevo.


(Vijesti.ba / Preporod.info)

Izdvajamo