-1°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

24.11.2022 / 09:05 BiH - Sud BiH

Optuženi u slučaju Dženan Memić oslobođeni krivice

Optuženi u slučaju Dženan Memić oslobođeni krivice
Foto: Vijesti.ba
Sud BiH danas je oslobodio optužene u 'slučaju Dženan Memić'. Sud je u predmetu Zijad Mutap i drugi donio presudu kojom se  optuženi - Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Ramić, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobađaju svih optužbi.

Oni su se, između ostalog, teretili da su djelovali kao organizirana kriminalna grupa s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine, uslijed kojih povreda je preminuo.

Konkretno, teretili su se za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima - protuzakonito posredovanje, pomoć počinitelju nakon počinjenog krivičnog djela, sprječavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza.

Sudsko vijeće Suda BiH, kojim je predsjedavao sudija Branko Perić, oslobodio je sve optužene, uz obraloženje da Tužilaštvo nije dokazalo van razumne sumnje navode iz optužnice.

Sudija Perić je kazao kako se radi o specifičnom slučaju u kojem istraga još nije okončana, navodeći kako tužilačka konstrukcija slučaja nije bazirana na čvrstim temeljima.

Ustvrdio je kako se svjedoci nisu izjašnjavali o radnjama za koje su akteri slučaja optuženi, odnosno da je od ukupno 69 svjedoka njih 29 bilo beskorisno.

Dodao je kako nisu dokazana bitna obilježja krivičnih djela za koja su se optuženi teretili te da se tokom glavnog pretresa nije došlo „do saznanja o tome kada je spomenuta grupa osnovana, kome je pomagala i iz kojih se motiva“.

Naveo je, također, kako se stekao utisak da zastupnici optužbe ne snalaze u predmetu te da su žrtva „olakog optuživanja“.

Perić je u sklopu obrazloženja uputio primjedbu na način  izvještavanja medija u vezi s ovim slučajem, te se obratio porodici Memić, sugerirajući im da ne gube nadu i ne odustaju od svoje borbe.

Nezadovoljni njegovim obrazloženjem, odnosno epilogom sudskog postupka, otac i sestra Dženana Memića, Muris i Arijana Memić prekinuli su Perićevo izlaganje, poručivši da presuda nije pravedna i da neće ostati na tome, te napustili sudnicu.

Nakon toga je i brojna publika koja je pratila izricanje presude izrazila nezadovoljstvo i uz povike napustila sudnicu.

Suđenje u ovom slučaju trajalo nešto duže od godinu, saslušan je veliki broj svjedoka, uključujući i 14 svjedoka pod mjerama zaštite.

Budući da se radi o prvostepenoj/nepravomoćnoj presudi strane u postupku imaju pravo žalbe u zakonskom roku.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo