0°C
Mostar 5°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 2°C
Bihać 4°C

24.11.2022 / 15:25 BiH - Bihać

Poslana poruka o historijskom značaju Prvog zasjedanja AVNOJ-a

Poslana poruka o historijskom značaju Prvog zasjedanja AVNOJ-a
Foto: FENA
U prisustvu brojnih zvanice iz BiH i zemalja bivše Jugoslavije, danas je u Bihaću povodom 80 godina od Prvog zasjedanja AVNOJ-a koje je održano u tom gradu 26. i 27. novembra 1942. godine, upriličeno niz aktivnosti u organizaciji Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodičkog rata (UABNOR) Bihać.

Ispred zgrade Muzeja Prvog zasjedanja AVNOJ-a položeni su vijenci i cvijeće, a predsjednik UABNOR-a Bihać Osman Handukić kaže kako to udruženje svake godine obilježava ovaj značajni datum kada su udareni temelji bratstva i jedinstva svih naroda i narodnosti, što je bilo preduvjet za daljnji tok odvijanja i stvaranja civilne vlasti u tada porobljenoj Evropi.

- Mnogi na antifašističke tekovine gledaju kao na nešto što je iza nas u prošlosti, ali mi želimo očuvati te vrijednosti i idemo korak dalje u smislu da imamo sekciju mladih u koju su uključene sve škole i fakulteti na području Unsko-sanskog kantona. Trenutno imamo 5.980 članova u sekciji mladih antifašista i to želimo proširiti na ostatak BiH - ističe Handukić.

Među brojnim zvanicama koje su stigle da odaju počast žrtvama koje su pale u borbi protiv fašizma i ljudima koji su udarili temelje BiH i nekadašnje zajedničke države, bio je i bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić koji je poručio da se uvijek i na svakom mjestu bori za BiH.

- Svaki napredak ove države čini me veoma sretnim i nadam se da će se teška pitanja riješiti čim prije, jer se od ove zemlje očekuje što i od svake druge evropske zemlje, da bude napredana i građanska - rekao je Mesić.

Govoreći o značaju ovog datuma i događaja, predsjednik Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) BiH Sead Đulić naglasio je kako nijedan narod u Evropi nema ono što imaju narodi na ovim prostorima, a to je zajedničko antifašističko naslijeđe iz kojeg su nastale današnje države.

- Nažalost, mi danas živimo u neofašističkom društvu u kojem su neonacisti i neofašisti ušli u sve pore našeg društva i oni ovo žele skrajnuti jer su oni sljedbenici ideja koje su antifašisti pobijedili 1945. godine. Međutim, mi moramo narodu govoriti da nije bilo AVNOJ-a prvog i drugog zasjedanja ne bi bilo ni nekadašnjih republika i današnjih republika. Da nije bilo AVNOJ-a i ZAVNOBIH-a ne bi bilo ni 29. februara i 1. marta 1992. godine, ne bi bilo ni referenduma i ne bi bilo BiH - poručio je Đulić.

Nakon polaganja cvijeća, u sali Kulturnog centra Bihać održana je svečana akademija kojoj su prisustvovala brojna kulturno-umjetnička društva, a dodijeljena su i priznanja, prije svih Stjepanu Mesiću koji je od Sekcije mladih antifašista UABNOR-a Bihać odlikovan Zlatnom plaketom.

Pored Mesića, Zlatnu plaketu će dobiti Željko Komšić i Denis Bećirović, koji zbog obaveza nisu mogli danas biti u Bihaću.

(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo