7°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 7°C

28.11.2022 / 10:18 Politika - Sarajevo

Konstitutivna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH 1. decembra

Konstitutivna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH 1. decembra
Foto: Agencije

Konstitutivna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH bit će održana u četvrtak, 1. decembra.

Početak sjednice zakazan je za 11.00 sati, kada će biti upriličeno uručivanje sertifikata o izboru za poslanike u Predstavnički dom i potpisivanje izjave o prihvatanju mandata, saopšteno je iz Parlamenta Federacije BiH.

Prema potvrđenim rezultatima Opštih izbora u Bosni i Hercegovini, koje je 2. novembra objavila Centralna izborna komisija, SDA je osvojila 26 mandata u Parlamentu Federacije BiH, slijede SDP BiH i koalicija okupljena oko HDZ-a BiH sa po 15 mandata, Željko Komšić - DF za građansku državu sa 12, dok je Koalicija "Povjerenje" pripalo sedam mandata.

U Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, "Naša stranka" osvojila je šest mandata, NES - za evropsku BiH pet, Stranka za BiH četiri, HDZ 1990 tri, a po jedan mandat Pokret demokratske akcije i Bosanskohercegovačka inicijativa - Fuad Kasumović.

Po jedan mandat, od ukupno 98 u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, osvojili su i Hrvatska republikanska stranka, Hrvatski nacionalni pomak /HNP/ i Pokret za modernu i aktivnu krajinu /POMAK/.

(Vijesti.ba / BHRT)

Izdvajamo