5°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 3°C

28.11.2022 / 12:04 BiH - Saopćenje

Tužilaštvo BiH podiglo optužnica protiv Kerima Lučarevića

Tužilaštvo BiH podiglo optužnica protiv Kerima Lučarevića
Foto: Agencije

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Kerima Lučarević, rođenog 1958. godine u Sarajevu, koji se tereti da je počinio krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173...

..., ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika iz člana 174., ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175., te protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja iz člana 177., a sve u vezi s članom 180. KZ-a BiH.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, optuženi se tereti da je za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba između dijelova bivše JNA i TO R BiH na području Sarajeva, u vremenskom periodu od 3. maja do polovine maja 1992. godine, u okviru svojih ovlaštenja, u svojstvu komandanta Vojne policije Republičkog štaba Teritorijalne odbrane BiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

U saopćenju se navodi da se optuženi tereti da 2. maja 1992. godine, nakon što je izvršen napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civilnih lica zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, u svojstvu komandanta Vojne policije nije preduzeo nužne i razumne mjere da kazni izvršioce ubistava i ranjavanja vojnika i civila, spriječi fizičko i psihičko zlostavljvanje zarobljenih pripadnika JNA, kao i da kazni izvršioce ovih djela.

Dodaje se da se optužnica Tužilaštva BiH odnosi i na događaje od 3. maja 1992. godine, koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava s utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, te zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni, zlostavljani i zatvoreni u prostorijama FIS-a, Štaba TO RBiH u zgradi Predsjedništva RBiH i petom spratu Centralnog zatvora.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo