4°C
Mostar 7°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

29.11.2022 / 14:28 Muzika i Film - Remek djelo pop muzike

Prije 40 godina izdat najprodavaniji album u historiji

Prije 40 godina izdat najprodavaniji album u historiji
Foto: Vijesti.ba
Miješajući rock, pop i R&B kao niko prije, Michael Jackson je prije 40 godina objavio "Thriller", album koji će postati najprodavaniji u historiji i svojim audiovizuelnim ambicijama definirati novo muzičko doba.

“Thriller” je objavljen 30. novembra 1982. i do danas je prodat u više od 100 miliona primjeraka. Jacksonu je donio status “kralja popa” i postao muzičko nadahnuće mnogima. Uprkos brojnim kontroverzama i optužbama za pedofiliju, Jacksonova popularnost nije bila ugrožena, a na muzičkoj platformi Spotify njegova se muzika i danas “streama” više od 35 miliona puta mjesečno.

“Michael je neko kome se divim. On je nestvaran, znate? Kad sam se počeo baviti muzikom, tome sam težio, poput svakog drugog muzičara”, izjavio je nedavno kanadski hitmejker The Weeknd.

Mnogo čarolije s “Thrillera” može se zahvaliti producentu Quincyju Jonesu, iako izdavačka kuća Epic time nije bila oduševljena jer je Jones dolazio iz jazza, muzike čija je prodaja bila “kikiriki” u očima muzičke industrije. No, između Jacksona i Jonesa razvila se suradnja u kojoj su, u jednom slučaju i doslovno, frcale iskre.

“Kad smo završavali pjesmu “Beat It” radili smo pet noći i dana, bez sna. U jednom trenutku zvučnici su se doslovno zapalili”, rekao je Jones svojedobno u razgovoru za Rolling Stone.

Prijetnje MTV-ju

“Thriller” se, uprkos silnom uspjehu na pop ljestvicama, nije u prvi mah uspio probiti na muzički kanal MTV, koji nije želio prikazati video za drugi singl s albuma, megahit “Billie Jean”, uz obrazloženje da se crnačka muzika “ne uklapa” u njegov program kojim dominira rock, a njime dominiraju bijelci.

Šef Jacksonove izdavačke kuće Walter Yetnikoff zaprijetio je da će javno osuditi MTV kao rasistički i svim muzičarima iz kataloga, uključujući i rockere, zabraniti da se ondje emitiraju. Yetnikoff je dobio bitku s MTV-jem, ali se ubrzo sukobio i sa samim Jacksonom jer je pjevač želio milion dolara za snimanje videa za zadnji singl s albuma, pjesmu nazvanu “Thriller”. Jackson je želio raditi s priznatim filmskim redateljem Johnom Landisom, dok je Yetnikoff smatrao da cijela priča nema smisla jer je album već odavno bio na broju jedan.

“No Michael je imao viziju i bio je svojeglav”, rekao je Olivier Cachin, autor dviju knjiga o Jacksonu.

Rezultat je bio video spot u trajanju od 14 minuta, poput mini-filma, a premijeru je imao u holivudskom kinu pred desecima slavnih. I ne samo da je Jacksona pretvorio u vukodlaka i izvukao žive mrtvace iz njihovih grobova, nego je pokrenuo i novu granu muzičkog biznisa – ekstravagantne i ambiciozne video spotove koji su definirali pop kulturu u iduće dvije decenije, piše Jutarnji.hr.(Vijesti.ba)

Izdvajamo