10°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C

29.11.2022 / 14:32 BiH - Sarajevo

Kajganić i Varhely razgovarali o aktivnostima Tužiteljstva BiH

Kajganić i Varhely razgovarali o aktivnostima Tužiteljstva BiH
Foto: FENA
Sastanak glavnog tužitelja Milanka Kajganića sa tužiteljima i suradnicima, europskim komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem (Oliver Varhely), ...

... šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u Bosni i Hercegovini, ambasadorom Johannom Sattlerom i njihovim suradnicima, održan je danas u Tužiteljstvu BiH.

S obzirom na to da je nadležnost komesara EU, između ostalog, fokusirana na reformske procese i jačanje vladavine prava u zemljama regije zapadnog Balkana, na sastanku je razgovarano o aktivnostima Tužiteljstva BiH u jačanju vladavine prava i sigurnosti na europskom putu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Glavni tužitelj Kajganić upoznao je komesara Varhelyja o aktivnostima koje Tužiteljstvo BiH provodi u borbi protiv organiziranog prekograničnog kriminala, korupcije, ilegalnih migracija, neovlaštenog prometa opojnih droga, terorizma i svih drugih kaznenih djela iz nadležnosti Tužiteljstva BiH a koja su u fokusu regionalne i međunarodne suradnje.

Na sastanku su prisustvovali i tužitelji koji postupaju u predmetima u kojima se ostvaruje međunarodna suradnja sa institucijama Europske unije, kao i predmetima sa Sky i Anom aplikacijama, u kojima se ostvaruje suradnja sa strukturama Europola i partnerskim institucijama iz više zemalja EU.

Glavni tužitelj Kajganić, na sastanku je istakao važnost povezivanja institucija i agencija za provedbu zakona iz Bosne i Hercegovine sa partnerskim institucijama iz zemalja EU, kao što su Europol, Eurojust i dr., kao ključnih instrumenata za uspješnu borbu protiv kriminala.

Komesar Varhely i ambasador Sattler istakli su da strukture EU pružaju potporu Tužiteljstvu BiH i jačanju kapaciteta ove institucije od samog početka, izgradnje i opremanja kapaciteta, te osiguranja opreme i resursa koji su potrebni za uspješan rad institucije za provedbu zakona, kao i da su vladavina prava i sigurnost građana, među najvažnijim segmentima na putu BiH prema europskim integracijama.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo