6°C
Mostar 9°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

29.11.2022 / 16:07 Svijet - Mohammed Shia al-Sudani

Iranski predsjednik i irački premijer najavili zajedničku borbu protiv terorizma

Iranski predsjednik i irački premijer najavili zajedničku borbu protiv terorizma
Foto: IRNA
Teheran i Bagdad u utorak su "odredili" borbu protiv terorizma, očuvanje uzajamne sigurnosti i širenje ekonomske saradnje, kao ključne prioritete tokom prve zvanične posjete novog iračkog premijera Iranu.

Premijer Mohammed Shia al-Sudani sastao se s predsjednikom Ebrahimom Raisijem kako bi izrazio nadu u jačanje veza koje su u posljednje vrijeme "zategnute" iranskim prekograničnim napadima protiv opozicionih grupa u egzilu.

Sudani je došao na vlast u prošlom mjesecu nakon jednogodišnjih nesuglasica među političkim frakcijama oko formiranja vlade poslije općih izbora u oktobru 2021.

- Iz naše perspektive i perspektive iračke vlade, sigurnost, mir, saradnja i regionalna stabilnost su veoma bitni - izjavio je Raisi na zajedničkoj konferenciji za novinare.

- Kao rezultat toga, borba protiv terorističkih grupa, organiziranog kriminala, trgovine drogama i ostalih nesigurnosti koje prijete regiji, zavisi od zajedničke volje naše dvije zemlje - kazao je.

Sudani je izjavio da je njegova vlada odlučna da ne dopusti nijednoj grupi ili stranci da koriste iračku teritoriju za podrivanje iranske sigurnosti.

Otkako su protesti širom zemlje izbili u Iranu prije više od dva mjeseca, iranski zvaničnici opztužuju kurdske opozicione grupe u egzilu u sjevernom Iraku za podsticanje na nemire, a Islamska Republika u više navrata je pokretala smrtonosne prekogranične napade.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo