-2°C
Mostar 3°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 3°C

01.12.2022 / 20:27 Svijet - Francuski predsjednik

Macron upozorio SAD na opasnost od 'super agresivnih subvencija'

Macron upozorio SAD na opasnost od 'super agresivnih subvencija'
Foto: Agencije

U Bijeloj kući su se sastali predsjednici SAD-a i Francuske. Macron je prije putovanja u Washington, prvog u Bidenovu mandatu, izrazio nezadovoljstvo njegovim Zakonom o subvencijama koji europske tvrtke stavlja u nepovoljniji položaj.

Osudio je i superagresivne američke mjere te upozorio na rizik od fragmentacije Zapada.

Prvog dana službenog puta na proslavi francusko-američkog prijateljstva, francuski predsjednik nije krio zabrinutost tijekom susreta s američkim parlamentarcima.

Ogromne subvencije koje je američki predsjednik odlučio dodijeliti u velikom gospodarskom i socijalnom zakonu pod nazivom "Zakon o smanjenju inflacije" (IRA) su "super agresivne za naše tvrtke", požalio se francuski predsjednik.

- Ne želim postati tržište za američke proizvode jer imam potpuno iste proizvode kao i vi. Imam srednju klasu (koja mora) raditi i ljude koji moraju pronaći posao. A posljedica IRA-e je da možete riješite svoj problem, ali ćete moj učiniti još gorim. Žao mi je što sam tako izravan, rekao je Emmanuel Macron.

Macron je stigao u Washington u drugi državni posjet od preuzimanja dužnosti 2017., za koji su i prije njegova početka francuski dužnosnici najavili da će se suprotstaviti Joeu Bidenu vezano uz subvencije iz ovog zakona.

Prilikom susreta s parlamentarcima u knjižnici Kongresa Macron je rekao kako je Inflation Reduction Act "super agresivan" prema europskim tvrtkama, kazao je Reutersu jedan sudionik razgovora pod uvjetom anonimnosti.

Macronov ured odbio je potvrditi komentare francuskog predsjednika, o kojima je javila i agencija France Presse.

Europski lideri potužili su se na zakonodavni paket kojeg je u kolovozu potpisao Biden, kojim se daju snažne subvencije američkim proizvodima, što stavlja u neravnopravan položaj neameričke tvrtke i biti će ozbiljan udarac njihovim gospodarstvima u trenutku dok se Europa bori s posljedicama ruske agresije na Ukrajinu.

Upitana o europskim zabrinutostima tiskovna tajnica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da zakon "predstavlja značajne prilike za europske tvrtke, kao i koristi za energetsku sigurnost EU-a".

- IRA ima odredbe koje će pridonijeti rastu sektora čiste energije na globalnoj razini, dodala je.

Govoreći u prisutnosti novinara Macron je rekao kako Francuska i SAD trebaju udružiti snage da reformiraju Međunarodni monetarni fond i Svjetsku banku kako bi njihovi fondovi mogli biti usmjereni u zemlje pogođene klimatskim promjenama.

Ranije je Macron posjetio sjedište NASA-e s potpredsjednicom Kamalom Harris i rekao da je američko-francuska suradnja važna za suzbijanje rizika od sukoba u svemiru. Njih su dvoje najavili novu američko-francusku suradnju u svemiru tijekom sastanka u Parizu prije godinu dana.

Macron je rekao da svemir predstavlja "novo mjesto sukoba" i da je važno da Francuska i Sjedinjene Države rade zajedno na postavljanju pravila i normi jer dijele predanost znanosti kao i demokratskim vrijednostima.

(Vijesti.ba / HRT)

Izdvajamo