-2°C
Mostar 3°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

02.12.2022 / 09:04 Politika - Sarajevo

Skupština KS danas bira 12 delegata za Dom naroda

Skupština KS danas bira 12 delegata za Dom naroda
Foto: FENA
U nastavku Konstituirajuće sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, danas će, nakon što je Centralna izborna komisija BiH ovjerila liste kandidata, biti izabrano 12 delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije ...

... Bosne i Hercegovine i to pet Srba, četiri Bošnjaka, dva iz reda Ostalih i jednog Hrvata.

Kandidati za delegate u Domu naroda Parlamenta FBiH iz reda Ostalih su: Albin Zuhrić (DF), Kenan Magoda (SDP), te Vibor Handžić, Sanela Klarić i Nihad Uk (NS).  

Također i Klub Srba u Skupštini KS ima pet kandidata, a to su: Smiljana Viteškić (SDA) i Vedrana Vujović (DF), Jelena Pekić i Igor Stojanović iz SDP-a i Miomirka Melank (NS).

Za delegate iz reda bošnjačkog naroda stranka Narod i Pravda ima dvije liste, te SDA, DF i Stranka za BiH.

Tako su na listi NiP 1: Kemal Ademović, Elvedin Okerić, Aljoša Čampara, Rusmir Pobrić, a na listi NiP 2 su: Arijana Memić i Elvis Vreto (NiP), Irfan Čengić (SDP), Vildana Bešlija (NS).

Kandidati SDA su Haris Zahiragić, Faruk Kapidžić i Mahir Dević, a kandidat DF-a je Ilijaz Pilav.  

Delegate iz reda bošnjačkog naroda predložila je i Stranka za BiH a to su: Jasmin Šaljić, Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović, Admela Hodžić, Elza Gaković i Muamer Bandić.

Zastupnici Skupštine KS će birati jednog delegata reda hrvatskog naroda a to će biti ili Marijela Hašimbegović iz DF-a ili Damir Marjanović (Za nove generacije).

Nakon toga, kako je najavljeno, uslijedit će donošenje Odluke o potvrđivanju kandidata za izbor predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo