7°C
Mostar 11°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 4°C

02.12.2022 / 10:23 Svijet - Pojačani pritisak

SAD, Južna Koreja i Japan uvode nove sankcije Sjevernoj Koreji

SAD, Južna Koreja i Japan uvode nove sankcije Sjevernoj Koreji
Foto: Vijesti.ba
Sjedinjene Države, Japan i Južna Koreja uveli su nove sankcije sjevernokorejskim pojedincima i entitetima u odgovoru na nedavnu bujicu raketnih proba Pyongyanga.

Akcija Washingtona, objavljena u četvrtak, blokira sva sredstva trojice sjevernokorejskih zvaničnika u Sjedinjenim Državama, u najvećim dijelom simboličnoj mjeri protiv izolirane zemlje koja prkosi međunarodnom pritisku zbog svojih programa naoružanja.

Američko ministarstvo trezora također je zaprijetilo sankcijama protiv bilo koga ko obavlja transakcije s Jon Il Hoom, Yu Jinom i Kim Su Gilom, koji su identifikovani kao direktno umiješani u razvoj naoružanja.

Nedavna sjevernokorejska lansirsanja taketa, uključujući i probu interkontinentalne balističke rakete s dometom do američkog kopna “predstavlja ozbiljan sigurnosni rizik po regiju i kompletan svijet - navodi američki državni sekretar Antony Blinken u saopćenju.

Sankcije “naglašavaju našu riješenost na promoviranju odgovornosti u reakciji na tempo, obim i skalu lansiranja balističkih projektila Pyongyanga", navodi on.

Blinken je dodao da je akcija poduzeta u saradnji s američkim saveznicima Južnom Korejom i Japanom, i naglasio je da je Evropska unija objavila sličnu karakterizaciju trojice zvaničnika u aprilu.

Tokio i Seul u petak su također objavili nove sankcije Sjeveru, prenosi AFP.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo