4°C
Mostar 7°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

02.12.2022 / 11:00 Politika - Skupština

KS izabrao delegate: U Klubu Bošnjaka 'osmorki' tri, SDA jedan

KS izabrao delegate: U Klubu Bošnjaka 'osmorki' tri, SDA jedan
Foto: FENA
Danas je 35 zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo izabralo 12 delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i to pet Srba, četiri Bošnjaka, dva iz reda Ostalih i jednog Hrvata.

Nakon završenog glasanja, Komisija za izbor i imenovanja Skupštine KS je utvrdila da je glasalo 35 zastupnika Skupštine KS i nije bilo nevažećih glasačkih listića.

Iz Kluba Bošnjaka izabrani su Haris Zahiragić iz SDA, Kemal Ademović iz NiP-a,  Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović iz Stranke za BiH, te Irfan Čengić iz SDP BiH.

Klub Srba predstavljat će Jelena Pekić i Igor Stojanović iz SDP-a, Smiljana Viteškić iz SDA, Miomirka Melank iz Naše stranke i Vedrana Vujović iz DF-a.

U Klub Hrvata izabran je Damir Marjanović iz stranke Za Nove generacije.

Iz reda Ostalih za delegate Doma naroda izabrana je Sanela Klarić (NS), dok bi Albin Zuhrić (DF), Kenan Magoda (SDP), Vibor Handžić (NS) i Nihad Uk (NS) mogli biti izabrani u drugom krugu zbog toga što u preostalim kantonima nedostaju zastupnici iz reda Ostalih.

Pojašnjenja radi, za listu za izbor delegata u Dom naroda FBiH iz reda bošnjačkog naroda glasao je 21 zastupnik i to: kandidatska lista “Ilijaz Pilav” 1 glas, kandidatska lista “Haris Zahiragić 6 glasova, kandidatska lista “Narod i Pravda 2” 4 glasa, kandidatska lista “Stranka za BiH” 5 glasova, te kandidatska lista “Narod i Pravda 1” 5 glasova.

Za listu za izbor delegata u Domu naroda FBiH iz reda hrvatskog naroda glasala su četiri zastupnika i to za: kandidatsku listu “Za nove generacije” 3 glasa, i kandidatsku listu “Marijela Hašimbegović” jedan glas.

Za listu za izbor delegata u Dom naroda FBiH iz reda srpskog naroda glasalo je pet zastupnika i to za: kandidatsku listu “Naša stranka” 1 glas, kandidatsku listu “Vedrana Vujović” 12 glas, kandidatska lista “SDP 2” 1 glas, kandidatska lista “SDP 1” 1 glas, kandidatska lista “Smiljana Viteškić” 1 glas.

Za listu za izbor delegata u Dom naroda FBiH iz reda Ostalih glasalo je pet zastupnika i to za: kandidatsku listu “Naša stranka1” 2 glasa, kandidatska lista “SDP BiH” 1 glas, kandidatska lista “Naša stranka 2” 1 glas, a kandidatska lista “Albin Zuhrić” 1 glas.

U skladu sa uputstvom o postupku provođenja posrednih izbora za oprgane vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH kompletan izborni materijal sa rezultatima glasanja dostavit će se Centralnoj izbornoj komisiji BiH koja će utvrditi rezultate izbora.

Sjednica je prekinuta a o nastavku će biti odlučeno nakon informacije CIK-a.

- Sjednice klubova naroda i Ostalih zakazane su za 9.12.2022. godine, kako bi klubovi izabrali svoje rukovodstvo u Skupštini KS. Vrlo je izvjesno da će tog dana biti zakazan i nastavak Konstituirajuće sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, gdje ćemo potvrditi rukovodstvo Skupštine. Nakon toga će se članovi rukovodstva međusobno dogovoriti ko će predsjedavati Skupštinom KS u naredne četiri godine -  objasnio je Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine KS iz prethodnog mandata.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo