9°C
Mostar 14°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 9°C
Bihać 3°C

02.12.2022 / 11:22 Svijet - Berlin

Njemačka planira poslati Ukrajini sedam Gepard tenkova

Njemačka planira poslati Ukrajini sedam Gepard tenkova
Foto: Reuters
Njemačka se priprema Ukrajini isporučiti sedam tenkova Gepard, pored onih 30 tenkova koje su već poslali za protuzračnu odbranu, ...

... a koji se već koriste u borbi protiv ruske vojske, navodi se na web stranici njemačke vlade, prenosi Reuters.

Kako je objavio časopis Spiegel, Njemačka planira u Ukrajinu poslati sedam tenkova marke Gepard koje trenutno servisira proizvođač oružja Krauss-Maffei Wegmann (KMW) iz Münchena, a namijenjeni su kao vojna pomoć Ukrajini u odbrani njenih gradova i infrastrukture od ruskog granatiranja.

Prema ovom izvoru, koji je prvi objavio broj dodatnih tenkova koje će Njemačka poslati Ukrajini, sedam tenkova tipa Gepard, prvobitno su bili rashodovani i namijenjeni za otpad, a trebalo bi da stignu u Ukrajinu u proljeće 2023. godine.

Vlada nije saopćila precizno kada planira isporuku tenkova, za koje je rečeno da dolaze iz zaliha proizvođača i čije isporuke u nekim slučajevima zavise od mjera popravke ili proizvodnje koja je još u toku.

KMW nije bio dostupan za komentar.

Njemačka vlada također planira poslati municiju za Geparde, navodi Spiegel.

Isporuka municije za Gepard se pokazala problematičnom jer Švicarska, koja ima zalihe municije, odbija da je isporuči, pozivajući se na njen neutralni status.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo