7°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

02.12.2022 / 12:13 BiH - Sud BiH

Vikić, Pušina, Uzunović i Čovčić pravosnažno oslobođeni

Vikić, Pušina, Uzunović i Čovčić pravosnažno oslobođeni
Foto: Arhiv
Tužilaštvo BiH zatražilo je ukidanje prvostepene presude kojom su Dragan Vikić i ostali oslobođeni optužbi za ubistva osam zarobljenih pripadnika (JNA) u sarajevskom Velikom parku 22. aprila 1992. godine.

Osim Vikića, oslobođeni su i Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Na osnovu drugostepene presude Dragan Vikić je oslobođen.

Ovu informaciju je za portal "Avaza" potvrdila Vikićeva advokatica Adna Dobojlić.

- Odbijena je žalba Tužilaštva kao neosnovana i potvrđena je prvostepena oslobađajuća presuda - rekla je Dobojlić za portal "Avaza".

Podsjećamo, Vikić je, kao bivši komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava, bio optužen da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju. Uzunović i Čovčić su optuženi kao nekadašnji pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije.

Iz Tužilaštva BiH je 2016. godine saopćeno da se optuženi terete da su "u svojstvu zapovjednika i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), policijskih snaga i rezervnog sastava policije u Sarajevu bili informisani ili lično svjedočili zločinu, nakon čega su propustili da uhapse, procesuiraju i sankcioniraju počinitelje i spriječe uklanjanje dokaza i skrivanje tijela".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo