0°C
Mostar 3°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

02.12.2022 / 13:46 Ekonomija - Sa delegacijom R. Koreje

Košarac: Afirmisati nastup domaćih privrednika na međunarodnim sajmovima

Košarac: Afirmisati nastup domaćih privrednika na međunarodnim sajmovima
Foto: FENA
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu delegaciju Republike Koreje ...

... koju je predvodio Heong Joon Park, gradonačelnik grada Busana. Ta delegacija boravi u dvodnevnoj posjeti BiH i ovlaštena je od Vlade Republike Koreje da predstavi kandidaturu korejskog grada Busana za Svjetsku izložbu ''EXPO 2030''.

Na današnjem sastanku istaknuto je da su kandidati za Svjetsku izložbu ''EXPO 2030'', osim Republike Koreje, također  Italija, Saudijska Arabija, te Ukrajina.

- Ministar Košarac ukazao je na važnost nastupa privrednika iz Republike Srpske i Federacije BiH kako na domaćim, tako i na međunarodnim sajamskim manifestacijama u cilju adekvatne promocije domaćih privrednih kapaciteta - navode iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

- Kontinuirano radimo na stvaranju uslova za predstavljanje i afirmaciju privrednog sektora iz Republike Srpske i Federacije BiH na inostranim tržištima. Poučeni ranijim iskustvima, naše aktivnosti usmjerene su na to da obezbijedimo veću finansijsku podršku domaćim privrednicima za odlazak i nastup na međunarodnim sajmovima -  poručio je ministar Košarac.

Na današnjem sastanku razgovarano je i o unapređenju privredne saradnje BiH i Republike Koreje, posebno u oblastima metalske i drvne industrije, IT sektora, kao i mogućnostima povezivanja privrednih komorskih sistema.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo