°C
Mostar 9°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

03.12.2022 / 20:57 BiH - Saopćenje

Građani Sarajeva i Švedska ambasada uživali u proslavi tradicionalnog švedskog praznika

Građani Sarajeva i Švedska ambasada uživali u proslavi tradicionalnog švedskog praznika
Foto: FENA

Proslava praznika Sveta Lucija koju je organizovala Švedska ambasada u Sarajevu započela je 2. decembra procesijom i koncertom hora iz gimnazije Kungsholmens iz Štokholma u crkvi Svetog Ante u Sarajevu. 

Oko 200 partnera iz organizacija civilnog društva, javnih institucija, političara, predstavnika vjerskih zajednica i međunarodnih organizacija prisustvovalo je ovom događaju.

- Lucija je, uz ljetnji solsticij, uistinu jedne od najbitnijih tradicija švedske kulture, koju je ambasada ove godine konačno mogla iskusiti zajedno sa svojim partnerima i prijateljima iz javnih institucija, vjerskih zajednica, civilnog sektora i međunarodnih organizacija - naglasila je u svom govoru ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini Johanna Strömquist, dodavši kako „Lucija donosi svjetlo kada nam je ono najpotrebnije a to je tokom najmračnijeg perioda u godini. Naročito ove godine, kada se tama nadvila Evropom na način na koji to nismo imali priliku vidjeti dugo vremena, okupljanje sa prijateljima nam donose utjehu. Umirujuće je znati da možemo zajedno odgnati tamu i donijeti malo svjetla i nade“.

Sveta Lucija se u Švedskoj tradicionalno obilježava 13. decembra – na najmračniji dan u godini. Širom cijele Švedske organizuju se Lucia procesije u kojima djevojčice i dječaci, predvođeni samom Lucijom, obučeni u bijele kute u kolonama hodaju ulicama pjevajući i noseći svijeće, te na umjetnički način prikazuju kontrast svjetlosti i tame ukazujući na bitnost zajedništva u društvu.

Hor iz gimnazije Kungsholmens iz Štokholma također je imao kratku procesiju kroz grad i koncert na trgu ispred katedrale Srca Isusova u Sarajevu 3. decembra, šireći atmosferu i svjetlo Svete Lucije sa okupljenim građanima Sarajeva, te su tako dali svoj doprinos početku praznične sezone, navodi se u saopćenju Švedske ambasade u Sarajevu.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo