7°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 7°C

04.12.2022 / 08:17 Svijet - Teheran

Iranska penjačica nastupila bez marame, vlasti joj demolirale dom

Iranska penjačica nastupila bez marame, vlasti joj demolirale dom
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik Ebrahim Raisi u subotu je hvalio Iransku islamsku republiku kao garanta prava i sloboda, braneći vladajući sistem suočen s protuvladinim protestima u kojima je prema izvještaju Ujedinjenh nacija poginulo 300 ljudi.

Državno tijelo zaduženo za sigurnost je ipak izvijestilo da je 200 osoba, uključujući pripadnike snaga sigurnosti, izgubilo živote u nemirima što je značajno niži broj od onoga koji navode svjetske organizacije i grupe za zaštitu ljudskih prava.

Na videu na društvenim mrežama moglo se vidjeti kako vlasti demoliraju porodični dom Elnaz Rekabi, penjačice koja se u oktobru takmičila na međunarodnom takmičenju bez marame. Rekabi je kasnije rekla da je to učinila nenamjerno, no pretpostavlja se da je to učinila kako bi izrazila podršku protestima.

Nepokolebani brutalnim gušenjem, demonstranti su i u subotu izvikivali slogane protiv vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneija i iznova zahtijevali kraj islamske vlade.

Videosnimke na društvenim mrežama pokazuju da su se protesti nastavili u dijelovima Teherana i demonstrante kako skandiraju “Ubicu Hameneija treba smaknuti.”

Vlasti za pobunu krive, kako kažu, vanjske neprijatelje, uključujući SAD, Saudijsku Arabiju i Izrael.(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo