25°C
Mostar 29°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 23°C
Bihać 16°C

04.12.2022 / 09:38 Svijet - Pogođeno nekoliko meta

Izraelski avion napao ciljeve u Gazi nakon raketne vatre

Izraelski avion napao ciljeve u Gazi nakon raketne vatre
Foto: Tanjug

Izraelsko ratno zrakoplovstvo je rano u nedjelju pogodilo nekoliko meta u Pojasu Gaze, nakon što je nekoliko sati ranije ispaljena raketa na izraelsko pogranično područje, objavila je izraelska vojska.

Pogođeni su “ključna lokacija za proizvodnju raketa”, kojom upravlja palestinska organizacija Hamas, koja vlada Pojasom Gaze, i Hamasov tunel na južnom dijelu obalnog pojasa, poručila je izraelska vojska.

Do napada je došlo nakon što su palestinski militanti u Pojasu Gaze ispalili projektil prema izraelskom pograničnom području u subotu navečer, prvi put u proteklih mjesec dana.

Izraelska vojska je rekla da proturaketna odbrana nije bila aktivirana i da nije bilo izvještaja o stradalima ili oštećenoj imovini. Prvobitno je bilo nejasno ko je odgovoran za napad.

Nekoliko projektila je lansirano prema Izraelu iz Pojasa Gaze početkom novembra.

Dvoje članova militantske palestinske organizacije Islamski džihad su u četvrtak navečer ubijeni u izraelskoj vojnoj operaciji u Zapadnoj obali. Islamski džihad je posebno aktivan u Pojasu Gaze i često odande vodi raketne napade.

Situacija u okupiranoj Zapadnoj obali je mjesecima napeta. Nakon niza napada na Izraelce koji su započeli u martu, vojska češće na tom području provodi racije.

Prema palestinskom ministarstvu zdravstva, 159 Palestinaca je ove godine ubijeno u vezi s vojnim operacijama, u sukobima ili vlastitim napadima. U Izraelu i Zapadnoj obali, ove je godine u napadima ubijen 31 civil ili član sigurnosnih snaga.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo