0°C
Mostar 5°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 2°C
Bihać 4°C

04.12.2022 / 22:24 Svijet - Važna poruka Izraelu

Blinken: Usprotivit ćemo se izgradnji novih naselja na Zapadnoj obali

Blinken: Usprotivit ćemo se izgradnji novih naselja na Zapadnoj obali
Foto: Vijesti.ba
Američki državni sekretar Antony Blinken upozorio je u nedjelju da će se Sjedinjene Države usprotiviti izgradnji novih židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, ...

... u trenutku dok se Benjamin Netanyahu sprema ponovno preuzeti vlast zahvaljujući koaliranju s krajnjom desnicom.

"I ubuduće ćemo se jasno usprotiviti svakom djelovanju koje može ugroziti rješenje s dvjema državama, napose širenju kolonija, mjerama za aneksiju Zapadne obale, promjeni povijesnog statusa quo svetih mjesta, uništavanju, izgonu i poticanju nasilja", istaknuo je američki državni sekretar u obraćanju liberalnoj proizraelskoj američkoj grupi J Street.

Desni blok i njegovi saveznici ultraortodoksne i stranke krajnje desnice osvojili su najveći broj glasova na izraelskim parlamentarnim izborima 1. novembra, sa 64 od 120 mjesta u parlamentu, omogućivši Netanyahuu da počne pregovore o formiranju vlade.

Tokom tog procesa u četvrtak je potpisao koalicijski ugovor s jednom od triju stranaka krajnje desnice i tako dobio glavno mjesto u razvoju kolonizacije na Zapadnoj obali, palestinskom teritoriju koji je Izrael okupirao 1967.

Više od 475.000 Izraelaca živi trenutno u židovskim naseljima na Zapadnoj obali, nezakonitim po međunarodnom pravu, što je četverostruko više nego u vrijeme potpisivanja ugovora u Oslu u 1990-im koji nije donio trajan mir između Izraelaca i Palestinaca.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo