20°C
Mostar 25°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 23°C
Bihać 21°C

07.12.2022 / 20:40 BiH - PRAC

EMA preporučila povlačenje lijekova koji sadrže folkodin, koriste se i u BiH

EMA preporučila povlačenje lijekova koji sadrže folkodin, koriste se i u BiH
Foto: Agencije

Stručno tijelo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) pri Evropskoj agenciji za lijekove (EMA) preporučilo je povlačenje lijekova koje sadrže folkodin sa tržišta Evropske unije.

- Tokom pregleda, PRAC je procijenio sve dostupne dokaze uključujući konačne rezultate studije ALPHO,1 podatke o sigurnosti nakon stavljanja lijeka u promet i informacije koje su dostavile treće strane poput zdravstvenih radnika. Dostupni podaci pokazuju da je upotreba folkodina u razdoblju od 12 mjeseci prije opće anestezije s neuromuskularnim blokatorima (NMBA) faktor rizika za razvoj anafilaktičke reakcije (iznenadna, teška i po život opasna alergijska reakcija) na NMBA - naveli su iz EMA-e.

Folkodin je opioidni lijek koji se primjenjuje u liječenju neproduktivnog (suhog) kašlja kod odraslih i djece.

Budući da nije bilo moguće identificirati učinkovite mjere za minimiziranje ovog rizika, niti identificirati populaciju pacijenata za koje dobrobiti folkodina nadmašuju rizike, kako su dalje naveli iz EMA-e, lijekovi koji sadrže folkodin povlače se s tržišta EU-a i stoga se više neće izdavati na recept ili u slobodnoj prodaji.

- Zdravstveni radnici trebaju razmotriti odgovarajuće alternativne načine liječenja i savjetovati pacijente da prestanu uzimati lijekove koji sadrže folkodin. Zdravstveni radnici također trebali bi provjeriti jesu li pacijenti koji su planirani za opću anesteziju s NMBA-ima koristili pholcodi u prethodnih 12 mjeseci te ostati svjesni rizika od anafilaktičkih reakcija kod tih pacijenata – naveli su iz Evropske agencije za lijekove.

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH rekli su nam kako i na našem tržištu ima lijekova koji sadrže folkodin.

- Očekujte i od nas u toku dana da postupimo isto kao i zemlje Evropske unije - rekao nam je izvor iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo