10°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C

24.01.2023 / 12:07 Svijet - Valerij Gerasimov

Jedan korpus ide na granicu s Finskom, kazao novi šef ruske vojske

Jedan korpus ide na granicu s Finskom, kazao novi šef ruske vojske
Foto: Reuters
Nova ruska vojna reforma odgovor je na mogućnost širenja NATO-a i "kolektivnom Zapadu" na korištenje Ukrajine u hibridnom ratu protiv Rusije, rekao je novoimenovani načelnik...

...glavnog stožera ruske vojske Valerij Gerasimov u prvom javnom obraćanju.

Putin je sredinom siječnja odobrio vojnu reformu i ona se može prilagođavati tako da bude odgovor na prijetnje ruskoj sigurnosti, rekao je Gerasimov za portal Argumenty i Fakty, piše Reuters.

"Danas te prijetnje uključuju želju Sjevernoatlantskog saveza da se proširi na Finsku i Švedsku, kao i korištenje Ukrajine kao sredstva za vođenje hibridnog rata protiv naše zemlje", rekao je Gerasimov, koji je imenovan 11. siječnja.

Finska i Švedska prošle su godine podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Prema novom vojnom planu Moskve jedan korpus bit će poslan u Kareliju, republiku na sjeverozapadu Rusije koja graniči s Finskom, uspostavljajući se dva vojna distrikta, Moskva i Lenjingrad, koji su postojali prije nego što su 2010. spojeni i postali dio Zapadnoga vojnog distrikta.

U Ukrajinu će se poslati još tri motorizirane divizije, koje će biti dio kombiniranih vojnih formacija u regijama Herson i Zaporižja.

"Glavni je cilj osigurati zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje", rekao je Gerasimov i dodao da moderna Rusija nikad nije svjedočila takvom "intenzitetu vojnih neprijateljstava", što je prisiljava da provodi ofenzivne operacije kako bi stabilizirala situaciju.

"Naša zemlja i njezine oružane snage danas djeluju protiv cijeloga kolektiva Zapada", rekao je.

U 11 mjeseci, otkako je napala Ukrajinu, Rusija je mijenjala svoju retoriku o ratu od operacije do "denacifikacije" i "demilitarizacije" susjedne zemlje pa sve do prikazivanja rata kao obrane od agresivnog Zapada.

Kijev i zapadni saveznici kažu da je riječ o neizazvanom činu agresije, a Zapad šalje sve više teškog naoružanja u Ukrajinu kako bi joj pomogao da se odupre ruskim snagama.

Gerasimov i ministarstvo obrane bili su suočeni sa snažnim kritikama zbog nekoliko neuspjeha na bojištu i neuspjeha Moskve da osigura pobjedu u ratu za koji je Kremlj očekivao da će kratko trajati.

Priznao je i probleme s mobilizacijom prošle jeseni. "Sustav mobilizacije u našoj zemlji nije bio u potpunosti prilagođen novim modernim ekonomskim odnosima", rekao je Gerasimov i dodao da je "morao sve popravljati u hodu".

(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo