7°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 7°C

25.01.2023 / 13:31 Regija - Buster doza

U Srbiji nije potvrđena nova podvarijanta koronavirusa, ljekari preporučuju bivalentnu vakcinu

U Srbiji nije potvrđena nova podvarijanta koronavirusa, ljekari preporučuju bivalentnu vakcinu
Foto: Ilustracija
Nova podvarijanta koronavirusa nije potvrđena u Srbiji, ali se građanima savjetuje da prime buster dozu bivalentne vakcine protiv Covida-19,...

...saglasili su se danas ljekari na konferenciji u Beogradu.

Vladan Šaponjić iz beogradskog Instituta Srbije za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" kazao je da nova podvarijanta korona virusa (podsoj XBB.1.5, nazvan po mitskom morskom čudovištu "Krakenu") nije detektovana u Srbiji, navodeći da to ne znači da je zasigurno nema u cirkulaciji.

Prema njegovim riječima, od prije nekoliko dana u Srbiji postoji još jedna bivalentna vakcina, koja je od utorka dostupna na teritoriji svih okruga, a za koju je istakao da je za nijansu bolja od prethodne, koja je početkom januara stigla u Srbiju.

Šaponjić je rekao da nova podvarijanta, za sada, pokazuje veliku zaraznost. Naveo je da je epidemiološka situacija u Srbiji relativno povoljna, a u Beogradu se protekle dvije nedjelje bilježi postepeni pad učestalosti, nakon privremenog porasta.

Predstavnik Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu Miloš Marković kazao je da je mala razlika između dvije bivalentne vakcine, navodeći da one sadrže različitu omikron varijantu i da su "nijanse u pitanju" između te dvije vakcine.

"Obje vakcine efikasno štite od teže forme bolesti Covid-19", kazao je Marković.

Govoreći o epidemiji malih boginja u Smederevu, Marković je kazao da je virus koji uzrokuje male boginje "sistemski" i da ostavlja imunitet slabijim, što traje mjesecima i čak godinama.

"Sve studije u svijetu pokazuju da imate veću smrtnost od drugih zaraznih bolesti, ako ste preležali male boginje. Vakcina protiv malih boginja je jedna od najefikasnijih vakcina koje mi imamo danas, a napravljena je 1963. godine", istakao je on.

Šaponjić je kazao da je do sada u Smederevu od malih boginja oboljelo 15 ljudi, njih deset su nevakcisana djeca i petoro su odrasli.

Kako je naveo, epidemija je lokalna, isti je lanac prenošenja i "povoljna vijest" je da nije bilo prenošenja bolesti na druge teritorije.

Šaponjić je govorio i o vakcinaciji protiv humanog papiloma virusa (HPV), za koju je istakao da se preporučuje svima uzrasta od devet do 19 godina, dodajući da se daje u dvije ili tri doze.

(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo