7°C
Mostar 14°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

27.01.2023 / 14:26 BiH - Fadil Novalić

Imamo posebnu obavezu da se sjećamo žrtava holokausta i genocida

Imamo posebnu obavezu da se sjećamo žrtava holokausta i genocida
Fadil Novalić / Vijesti.ba
Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je da je ovo dan kada cijeli civilizirani svijet odaje počast ubijenim Jevrejima, ...

... ali i da se žrtava holokausta, genocida, kao i svih oblika ratnih zločina trebamo sjećati svakodnevno.

- Holokaust je jedno od najstrašnijih poglavlja u historiji čovječanstva, nakon kojeg je svijet poručio: “Nikada više!” Iako se takav mrak čovječanstva nije smio ponoviti, on se ipak ponovio. I to ovdje, u srcu Evrope, na kraju 20. stoljeća. Mi u Bosni i Hercegovini to smo doživjeli. Pomračeni umovi, 50 godina nakon nacističkog genocida počinjenog u Drugom svjetskom ratu, opet su odlučili da ubijaju druge ljude, samo zato što su “drugi i drugačiji”.

Zato upravo mi u BiH imamo posebnu obavezu da njegujemo kulturu sjećanja. Nikada ne smijemo zaboraviti niti jednu žrtvu holokausta i genocida, jer to nisu brojevi, to su bespomoćni i nevini ljudi. Naša trajna zadaća je da o njima govorimo svaki dan i čuvamo sjećanje, zbog istine i pravde. I najvažnije, zbog naših budućih generacija, da ih odgojimo u duhu antifašizma, da znaju da je svaki čovjek jednako vrijedan, ma kako se zvao i da naši mladi budu oni koji neće dozvoliti da se ikada više ponove holokaust i genocid - poručio je premijer Novalić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo