-2°C
Mostar 3°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 3°C

30.01.2023 / 18:39 Politika - Visoki predstavnik u BiH

Britanski parlamentarci pozvali Schmidta da vrati hrvatski orden

Britanski parlamentarci pozvali Schmidta da vrati hrvatski orden
Foto: N1
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt svjedočio je u ponedjeljak pred Komitetom za vanjske poslove parlamenta Velike Britanije. Parlamentarci su tom prilikom pozvali Schmidta...

...da vrati Orden Ante Starčevića koji je dobio kao i neki ratni zločinac Dario Kordić.

Vaše mišljenje o ruskom uticaju u BiH? Neke stranke gaje simpatije prema Putinovom režimu?

SNSD je pokazala dosta simpatija prema Rusiji i Putinu. Vidjeli smo da u Srbiji postoje kao neki centri za regrutaciju. Jasno sam rekao da će se međunarodna zajednica uključiti ako neko pokuša regrutoivati mlade u BiH.

A šta je sa HDZ-om BiH? Ozbiljne su optužbe da ste ih favorizovali posljednjim izmjenama Izbornog zakona BiH? Dobili ste od Hrvatske Orden Ante Starčevića koji je dodijeljivan i ratnim zločincima?

Orden sam dobio prije više godina, prije nego što sam postao visoki predstavnik. Ne vidim ništa tu sporno. To nema nikave veze sa mojom odlukom. Neki su pravili političku kapanju na tome. HDZ je dominantan u Klubu Hrvata, kao i ranije. Isto je i sa SNSD-om. Tu je i SDA. Iskreno ne vidim kako sam dao prednost bilo kome.

Da li ste razmišlja da vratite spornu nagradu?

Moram reći da sam 2012. dobio nagradu kao član njemačke vlade. Ja nisam uzeo tu nagradu, ako vas interesuju detalji. Stekao sam veliko iskustvo u BiH i jasno mi je što se stvari dešavaju kako se dešavaju. Moja stranka je članica Evropske narodne stranke, kao što su HDZ i SDA. Ne razumijem argumente na koje se pozivate.

Zabrinjava nas to što se Hrvatska hvalila da je uticala na izmjene izbornog zakona u drugoj zemlji?

Mogu garantovati da je to samo moja odluka. Sutra idem u Beograd, ja razgovaram sa svim državama u ovom regionu. Oni što sumnjaju u moju reputaciju i ugled rekao bih da to nije lijepo. Ni Hrvatska niti Srbija ne ruše teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Način na koji je održana proslava 9. januara ove godine, koja se fokusirala na demonstraciju srpskog identiteta, neće se moći održati naredne godine. Republika Srpska je multietnički entitet, a proslava 9. januara se odnosi na datum povezan s osuđenim ratnim zločincem Radovanom Karadžićem, kazao je visoki predstavnik Christian Schmidt na ispitivanju Odbora za vanjske poslove pri britanskom parlamentu. 

Na pitanje predsjednice Odbora Alicia Kearns o tome da li će pojedinci koji su organizovali proslavu odgovarati i da li će visoki predstavnik upotrijebiti Bonske ovlasti da to spriječi, Schmidt je rekao da ta opcija nije isključena.

- Nekada bih volio da budem kao Paddy Ashdown. On je imao drugačije okruženje. Takvo okruženje je imalo veće prisustvo SFOR-a i međunarodnih policijskih snaga. Nije isključena opcija upotrebe Bonskih ovlasti za sankcionisanje pojedinaca. Želio bih se zahvaliti vladi Velike Britanije na sankcijama. Republika Srpska je finansijski uslovljena i potrebna joj je novčana pomoć.

Kearns je u ime Odbora iskazala potrebu da se uklone zvaničnici koji organizuju proslave takve vrste "tako blizu Sarajeva" i upitala je Schmidta o intenzitetu ruskog uticaja na zemlju.

- Prema informacijama koje ja imam, uticaj Rusije nije toliko prisutan. Vidjeli smo da je taj uticaj u Srbiji puno veći, s obzirom da je dokazano da grupa Vagner pokušava regrutirati borce za rat u Ukrajini. Nismo vidjeli nikakav uticaj ove grupe u BiH, ali postoji mogućnost da Rusija priprema teren za povećanje svog uticaja u ovoj državi - kazao je on.

Kearns je izrazila zabrinutost zbog pojave pripadnika Moto kluba Noćni vukovi na ulicama Republike Srpske, kao i nedavne dodjele ordena ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, istaknuvši da nema sumnje da je Milorad Dodik "Putinov igrač".

Schmidt je kazao da je za borbu protiv ruskog uticaja potrebna saradnja lokalnih političara, ali i podrška Velike Britanije, EU i SAD-a. 

- Dijelim vašu zabrinutost i radimo na tome - kazao je on.

Upitan o tome koliko uticaja imaju susjedne zemlje Srbija i Hrvatska na unutrašnja pitanja BiH, Schmidt je kazao da postoji prevelik uticaj.

- To je posebno evidentno s nedavnim komentarima hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o uslovljavanju ulaska Švedske i Finske u NATO ako se donese izborni zakon u BiH - napomenuo je Schmidt. 

Na upit o tome da li će vratiti orden Reda Ante Starčevića, koji je Hrvatska ranije dodijelila dvojici presuđenih ratnih zločinaca Dariu Kordiću i Jadranku Prliću, Schmidt je kazao da se to desilo davno i da ga nije prihvatio dok je bio član njemačkog parlamenta. 

(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo