7°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

31.01.2023 / 23:12 SHOW - Usmrtio snimateljicu

Alec Baldwin optužen za ubistvo iz nehata na snimanju filma "Rust"

Alec Baldwin optužen za ubistvo iz nehata na snimanju filma "Rust"
Foto: Agencije

Glumac Alec Baldwin i oružarka Hannah Gutierrez-Reed optuženi su za ubistvo iz nehata snimateljice Halyne Hutchins na snimanju vesterna "Rust" 2021., rekla je tužiteljica Mary Carmack-Altwies.

Nakon višemjesečnih nagađanja Baldwin je optužen jer je zanemario sigurnosna pravila kada je rukovao revolverom iz kojeg je ispaljen metak koji je usmrtio Hutchins.

Baldwin je odbacio odgovornost za pucnjavu, rekavši da nikada nije povukao obarač i da je posao Gutierrez-Reeda i drugih stručnjaka za oružje bio da osiguraju da je ispražnjen.

Najteža presuda - koja nosi pet godina zatvora - zahtijevala bi od tužitelja da uvjere porotu da Baldwin nije bio samo nemaran, već i nesmotren u korištenju vatrenog oružja.

"Dokazi i činjenice govore sami za sebe", izjavila je Heather Brewer, glasnogovornica ureda Carmack-Altwiesa.

Pravni analitičari kažu da će se tužitelji boriti da dobiju osuđujuće presude bez dokaza jer su Baldwin i Gutierrez-Reed znali da postoji streljivo na setu, ali nisu poduzeli mjere opreza.

Sigurnosne smjernice za vatreno oružje za cijelu filmsku industriju upućuju aktere da pretpostave da je vatreno oružje napunjeno ćorcima i da se oslone na profesionalne rukovatelje oružjem kako bi osigurali da je oružje sigurno.

Inače, glumcima je dozvoljeno da upere oružje u osobu samo pod vodstvom stručnjaka za vatreno oružje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo