0°C
Mostar 3°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

03.02.2023 / 10:22 BiH - Svečana akademija

110. godina 'Merhameta': Nemjerljiva uloga u bh. društvu

Svečana akademija povodom 110. godišnjice Muslimanskog dobrotvornog društva "Merhamet" održana je večeras u Sarajevskoj vijećnici.

Svečanosti su prisustvovali zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prof. dr. Enes Ljevaković, izaslanici članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjednik "Merhameta" Kenan Vrbanjac, kao i brojni drugi gosti.

U svom obraćanju prisutnim, predsjednik Vrbanjac je naglasio da je glavna vodilja "Merhameta", tokom cijele njegove historije, bila "čuvanje dostojanstva najsiromašnijih kategorija stanovništva u Bosni i Hercegovini, kroz moralnu i materijalnu podršku".

- Kroz sve historijske etape, "Merhamet" je imao značajnu ulogu.

U brojnim dramatičnim situacijama, kroz koje smo prošli u proteklih 110 godina, preživjeli smo, zajedno sa svojim narodom, sve nevolje i iskušenja.

"Merhamet" nikada nikog nije iznevjerio niti napustio. Ruku pomoći je pružao svim ljudima u nevolji, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, na što smo ponosni - kazao je Vrbanjac.

Dodao je da je "Merhamet" mnogo puta potvrdio svoju snagu.

- I danas, sa ove svečanosti, šaljemo poruku da je "Merhamet" spreman i sposoban da u svim situacijama pritekne u pomoć ljudima u nevolji, ma gdje oni bili - naglasio je Vrbanjac.

Podsjetivši da je vizija djelovanja "Merhameta" utemeljena 1913. godine, kazao je da je ona univerzalna.

- Mi smo odgovorno preuzeli emanet i obavezu naših prethodnika da radimo na poboljšanju socijalno-ekonomskog položaja naše zemlje i njenih građana. Pred "Merhametom" je svijetla budućnost jer njeguje univerzalne vrijednosti humanizma - poručio je, između ostalog, predsjednik Vrbanjac.

U okviru svečanosti premijerno je prikazan dokumentarni film o radu ove humanitarne organizacije, u kojem govori i reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović.

Također, uručena je i "Merhametova" godišnja nagrada iz Fondacije "Muradif Ćato", a ovogodišnji laureat je bosanskohercegovački glumac i pisac Josip Pejaković.

- Osvojio sam pregršt nagrada, ali je ova nagrada kruna. "Merhamet" obilježava veliku godišnjicu, velika je čast što su baš mene izabrali, što su prepoznali u meni za što sam mislio da neće prepoznati niko drugi - izjavio je ovom prilikom Pejaković.

Značajan jubilej, 110 godina postojanja i humanitarnog rada, bila je prilika da se zahvale i partnerima "Merhameta" i ljudima koji su dali veliki doprinos u promoviranju "Merhameta", njegove misije dobročinstva i njegovih vrijednosti. Tako su plakete dodijeljene predsjedniku Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" Adilu Kulenoviću i direktoru Agencije Anadolija Hakanu Čeliku.

Veliko bogatstvo "Merhameta" su i njegove partnerske organizacije. Jedna od njih je Bošnjačka zajednica kulture "Preporod", čiji je predsjednik prof. dr. Sanjin Kodrić uručio prigodan poklon predsjedniku "Merhameta" Kenanu Vrbanjcu.

Povodom velikog jubileja objavljena je i monografija "Merhamet 110 godina - Rođen iz duše naroda" autora Ruždije Adžovića.

Muslimansko dobrotvorno društvo "Merhamet" osnovano je 1913. godine u Sarajevu, a danas predstavlja savremeno organizirano dobrotvorno društvo koje bogatom, cjelovitom sadržinom i strukturom svoje djelatnosti obuhvata mnoge esencijalne komponente života Bošnjaka, ali i građana drugih nacionalnosti koji su u stanju socijalne potrebe.

(Preporod.info)

Izdvajamo