7°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 4°C

03.02.2023 / 13:36 Regija - Beograd

Vučić: Srbija ne želi u NATO, već čuva svoju vojnu neutralnost

Vučić: Srbija ne želi u NATO, već čuva svoju vojnu neutralnost
Foto: Kurir
Sjednica Skupštine Srbije, na kojoj se raspravlja o Kosovu i danas je nastavljena verbalnim okršajima, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić iznio je niz uvreda na račun zastupnika Zeleno lijevog kluba Roberta Kozme.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je danas na sjednici Skupštine Srbije da Srbija nije u atlantskim integracijama i da ne želi u NATO, već ljubomorno čuva svoju vojnu neutralnost.

“Srbija se nalazi na europskom putu, a što se atlantskih integracija tiče, Srbija ne želi u NATO. Srbija želi ljubomorno čuvati svoju vojnu neutralnost i jačati. Postoji razlika između eurointegracija i atlantskih integracija“, naglasio je predsjednik Srbije, prenosi Radiotelevizija Srbije.

Kozma je tijekom sjednice kazao da se Aleksandar Vučić bori za osobne interese, a da građani na sjeveru Kosova žive u “strahovladi”.

“Deset godina pregovarate i uvijek ispregovarate vaš ostanak na vlasti, a za građane Kosova sve veću i veću neizvjesnost”, rekao je Kozma.

Vučić je istaknuo kako je tijekom jučerašnje sjednice čuo stotine uvreda te zatražio od oporbenih zastupnika da od toga odustanu, a pronađu politiku.

“Vaše rešenje je da ukinemo strahovladu na sjeveru Kosova i da ode Vučić i SNS”, rekao je Vučić, a predsjednik Skupštine Vladimir Orlić nije dozvolio Kozmi repliku, prenosi Beta.

Glasnogovornik visokog predstavnika Europske unije Peter Stano nije komentirao šest uvjeta koje je kosovski premijer Albin Kurti postavio za formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO) ali je podsjetio kako je Kosovo preuzelo međunarodnu obvezu o uspostavi te zajednice koju bi trebalo provesti.

“Mogu samo ponoviti hitnost koju EU pridaje napredovanju dijaloga i primjeni postignutih sporazuma, a formiranje ZSO je jedan od njih”, naveo je glasnogovornik Stano u pisanom odgovoru.

Premijer Kosova Albin Kurti u četvrtak je na sjednici Skupštine Kosova kazao da ZSO mora biti u skladu s Ustavom i zakonima Kosova, promijeniti ime jer ne može biti jednonacionalna, ne može imati nikakve izvršne ovlasti već služiti isključivo suradnji između općina.

Kurti je također kao uvjet za osnivanje ZSO tražio da se ugase paralelne strukture Srbije na sjeveru Kosova i preda ilegalno oružje, kako bi se Zajednica srpskih općina formirala nakon međusobnog priznanja.

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Srbije srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić odbio je sve Kurtijeve zahtjeve kao i zahtjev da povuče pisma koja je uputio državama članicama EU da ne prihvate zahtjev Kosova za članstvo u Europskoj uniji.

Izaslanik SAD-a za zapadni Balkan Gabriel Escobar kazao je da je formiranje Zajednice srpskih općina postojeća zakonska obveza koju će svaki budući sporazum uključivati, a koju uključuje i sadašnji francusko-njemački prijedlog

“Zato uvijek govorim da će se ZSO kad-tad implementirati. Hoće li sadašnja vlada na Kosovu prihvatiti takvu zakonsku obvezu ili ne, ali to nije dogovor između Kurtija i Srbije. To je sporazum između Srbije i Kosova”, rekao je Escobar.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je kako je za Srbiju značajno da Washington i Bruxelles pristup dijalogu Beograda i Prištine ocjenjuju kao konstruktivan i odgovoran, iako znaju za crvene linije Srbije.

Dačić je u razgovoru za Glas Amerike istaknuo dvije crvene linije pitanje priznavanja Kosova, to jest pitanje članstva Kosova u Ujedinjenim narodima i “preduvjet svih preduvjeta” formiranje Zajednice općina sa srpskom većinom.

“To je nešto o čemu zaista nema potrebe ponovo razgovarati, niti pregovarati, jer je to nešto što smo valjda dogovorili, kada smo potpisali taj sporazum prije 10 godina”, rekao je šef srbijanske diplomacije, koji je u posljednja dva dana boravio u Washingtonu, gdje se sastao se s dužnosnicima Državnog tajništva SAD-a i Kongresa.

Dačić je kazao kako pitanje Ukrajine ne može biti odvojeno od pitanja Kosova, odnosno od pitanja teritorijalnog integriteta Srbije te dodao kako je bitno je da oni koji žele razgovarati o tome imaju razumjevanije za takvu poziciju Srbije.

Beograd insistira na tome da je formiranje Zajednice srpskih općina na Kosovu ključna točka za nastavak daljnjeg dijaloga o konačnom rješenju.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo