7°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

09.02.2023 / 08:27 Ostali sportovi - U 38. godini

Tužne vijesti: Preminula italijanska skijašica Elena Fanchini

Tužne vijesti: Preminula italijanska skijašica Elena Fanchini
Foto: Vijesti.ba
Italijanska skijašica Elena Fanchini preminula je u srijedu u 38. godini.

Karijeru vicešampionke svijeta iz 2005. godine prerano je prekinuo tumor na mozgu, koji joj je na kraju prerano zaustavio i život, prenosi Sport Klub.

Fanchini je preminula u svom domu u Solatu, objavila je Federacija zimskih sportova Italije u srijedu.

Posljednji put se takmičila u decembru 2017. godine. Gotovo godinu dana kasnije dobila je dozvolu da ponovo trenira, ali se nikada nije vratila u formu. Stanje joj se pogoršalo u posljednjih nekoliko mjeseci.

Fanchini je osvojila srebro u spustu na Svjetskom prvenstvu 2015. godine. U spustu je upisala i dvije pobjede u Svjetskom kupu.

Fanhcini je preminula u danu kada je njena sunarodnica Marta Bassino osvojila svjetsko zlato u super G-ju i dva dana nakon što se zlatom u kombinaciji okitila Federica Brignone. Proteklog vikenda pobjedu u spustu u Cortini d’Ampezzo posvetila joj je Sofia Goggia.

Od Elene se veoma emotivno oprostila i Mikaela Shiffrin:

“Bio je ovo emotivan dan. Mnogo je toga što bih željela da podijelim sa vama, ali ono što je najteže je smrt Elene Fanchini. Šaljem najdublje saučešće porodici Fanchini koja je imala izuzetan uticaj na naš sport sa svojom strašću i dobrotom. Nikada nećemo zaboraviti one koje smo izgubili. Moje srce je i uz članove reprezentacije Italije koji veoma pate u ovim trenucima. Dijelimo hotel tokom ovog prvenstva i mogu da kažem da je njihova ljubav i snaga iskrena i čista i da navijam za sve njih sada više nego ikada“, poručila je Shiffrin.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo