0°C
Mostar 5°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C

15.03.2023 / 12:06 Ostali sportovi - Novi svjetski rekord

Čeh ronio na dubini 52 m u zaleđenom jezeru

Čeh ronio na dubini 52 m u zaleđenom jezeru
Foto: Agencije

Češki ronilac David Vencl izronio je jučer iz švicarskog jezera Sils nakon rekordnog ronjenja ispod leda na dubini većoj od 50 metara bez odijela.

Rekordni podvig 40-godišnjeg rqonioca na 52,1 metar u jednom dahu slijedi nakon njegovog upisa u Ginisovu knjigu rekorda za preplivavanje dužine zaleđenog češkog jezera 2021. godine.

Vencl je zaronio kroz rupu u ledu, a zatim je izvukao naljepnicu sa dubine od 50 metara kako bi dokazao svoj podvig prije nego što je ponovo izronio kroz istu rupu.

Pljunuo je malo krvi, sjeo na minut i onda otvorio bocu šampanjca. Kasnije je u bolnici ustanovljeno da nije pretrpio nikakve ozbiljne povrede.

Ronio je na temperaturi između 1 i 4 stepena Celzijusa trebalo mu je 1 minut i 54 sekunde, rekao je njegov promoter Pavel Kalous.

“Nekako je uživao u tome, ali priznaje da je bio malo nervozniji nego inače i da je imao problema s disanjem“, rekao je on za Reuters.

“Nije mu ništa teško biti u hladnoj vodi… Nedostatak kiseonika je nešto normalno za njega. Ali ovo je bilo potpuno drugačije jer je zaista teško raditi sa pritiskom u ušima u hladnoj vodi. “Ako spojite sve ove tri stvari: hladnu vodu, nedostatak kiseonika i problem sa radom sa pritiskom, to je nešto veoma jedinstveno“, dodao je.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo